Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Газа е регистриран първи случай на полиомиелит от 25 години насам

Прилагане на орална ваксина срещу полиомиелит в Пакистан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Ивицата Газа беше регистриран първи случай на детски паралич за последните 25 години, съобщиха представители на ООН, цитирани от Би Би Си.

Десетмесечно бебе е с парализа на единия крак, след като се е заразило с полиомиелит. Състоянието му вече е стабилно. Бебето обаче не е било ваксинирано срещу болестта. Полиовирусът е силно заразен и най-често се предава чрез заразена питейна или отпадна вода. Може да причини парализа, а понякога и смърт, като най-често са засегнати деца до 5-годишна възраст.

През юни един от причинителите на болестта - полиовирус тип 2, беше засечен в отпадни води в Газа, където 11 месеца продължават бойните действия между израелската армия и групировката "Хамас". Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус заяви тогава, че е силно загрижен и потвърди, че се полагат усилия за започването на ваксиционна програма. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта, че "стотици хиляди деца в Газа са изложени на риск".

Хуманитарни организации обявиха, че появата на полиомиелит в Газа е вследствие на прекъсването на програмите за ваксиниране, както и огромните щети, нанесени на водопроводната система и канализацията заради бойните действия в Ивицата.

ООН настоява за спиране на боевете за седмица, за да бъдат ваксинирани над 640 хиляди деца на възраст под 10 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Имунизация срещу срещу полиомиелит (детски паралич) в Индонезия

Имунизират срещу полиомиелит ученици в Лондон без пълна ваксинация

В британската столица Лондон на учениците от началните училища, които не са напълно ваксинирани срещу полиомиелит (детски паралич), ще бъде предложено спешно имунизиране, включително бустерни дози, след Великден. Болестта, често срещана във..

публикувано на 23.03.23 в 11:35

Спад на имунизациите срещу полиомиелит и морбили при деца

Имунизационният обхват срещу полиомиелит и срещу морбили при децата у нас спада, отчетоха от  Столичната регионална здравна инспекция. Колкото по-голяма е възрастта, толкова по-нисък става обхватът. Това се отнася и за ваксините срещу тетанус и..

публикувано на 26.04.23 в 13:14

От морбили са застрашени неваксинираните деца, полиомиелит могат да внесат бежанци

През последните години, във връзка с ковид пандемията спадът при имунизациите срещу полиомиелит и морбили при деца е световна тенденция. Първата доза срещу морбили се поставя на 13 месеца. Обхватът при ваксинираните с нея през 2022 г. е..

публикувано на 28.04.23 в 18:44

Над 1 милион ваксини против полиомиелит са унищожени в Судан

Повече от 1 милион ваксини против полиомиелит, предназначени за деца, са били унищожени в резултат на грабежи в Судан по време на нарастването на насилието от април насам, съобщи УНИЦЕФ пред агенция Ройтерс. Полиомиелитът, заболяване, което..

публикувано на 05.05.23 в 19:55

Грузинец прекоси България в името на изкореняването на полиомиелита

Грузинец прекоси България като част от европейската си обиколка, посветена на каузата – изкореняване на полиомиелита с световен мащаб. Целта му е да събере 250 хиляди долара за борба със заболяването, от което е бил засегнат като дете. С него ни среща..

публикувано на 07.10.23 в 15:50

Съмнение за дете с полиомиелит в Смолянско

В област Смолян е потвърден случай на грип тип „А“, с ъобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. Тя посочи, че засега област е далеч от стойностите за грипна епидемия. Заболеваемостта от грип и остри респираторни..

публикувано на 10.01.24 в 10:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински..

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в..

публикувано на 12.09.24 в 18:40