Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Кенеди-младши спря кампанията си и подкрепи Доналд Тръмп

Робърт Кенеди-младши обявява края на кампанията си.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократът Робърт Ф. Кенеди-младши, който участваше в президентската битка като независим кандидат обяви, че спира предизборната си кампания и дава подкрепата си за кандидата на Републиканците Доналд Тръмп.  


Робърт Кенеди-младши и Доналд Тръмп

Робърт Кенеди даде подкрепата си за Доналд Тръмп в дълга реч, в която обвини собствената си Демократическа партия, че е "изоставила демокрацията" и обвини медиите и съпартийците си в заговор, който му пречи да участва в надпреварата на конкурентна основа. Кенеди заяви, че три проблема са го убедили да напусне Демократическата партия и "да подкрепи президента Тръмп": свободата на словото, войната в Украйна и това, което той нарече "войната срещу нашите деца“:

"Вече не вярвам, че имам реалистичен път към победата, изправен пред непрестанна и систематична цензура и медиен контрол. Президентът Тръмп казва, че ще започне отново преговори с президента Путин и за една нощ ще сложи край на войната, щом стане държавен глава. Дори само това оправдава подкрепата ми за неговата кампания".

Той уточни, че името му ще бъде премахнато от бюлетините в определени щати, които са от ключово значение за президентските избори. Той обаче ще присъства в бюлетините в други щати и някои избиратели все пак ще имат възможност да гласуват за него.

По-късно Кенеди се появи на митинг с Тръмп в Глендейл, Аризона. Кандидатът на Републиканците заяви, че Кенеди ще "има огромно влияние върху неговата кампания".

Решението на сина на Робърт Ф. Кенеди и племенник на президента Джон Кенеди да подкрепи Тръмп беше осъдено от видни членове на демократическата политическа фамилия, сред които неговата сестра Кери Кенеди, която заяви, че това е: "предателство на ценностите, на които баща ни и семейството ни държат най-скъпо". 

Спирането на кампанията на Кенеди, който има малко, но твърдо ядро от поддръжници, може да доведе до превес в изборите на един от двамата кандидати, особено в ключовите щати. Затова двете партии ще следят отблизо към кого гравитират неговите последователи в месеците преди изборите, коментира СНН. 

По публикацията работи: Мария Петрова и Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тим Уолц

Битката за Белия дом през ноември: Харис и Уолц срещу Тръмп и Ванс

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Камала Харис избра днес губернатора на щата Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент.  Харис официално обяви това в текстово съобщение до своите привърженици, предаде Ройтерс...

публикувано на 06.08.24 в 19:14
Камала Харис

Камала Харис е увеличила преднината си пред Доналд Тръмп, показва проучване

Кандидатката на демократите Камала Харис води с 42% пред републиканеца Доналд Тръмп, който събира 37% подкрепа в надпреварата за президентските избори в САЩ на 5 ноември. Това сочат данни от проучване на „Ипсос“, цитирано от Ройтерс. Допитването установи,..

публикувано на 09.08.24 в 01:04
Доналд Тръмп

Тръмп за Камала Харис: Ще бъде победена по-лесно, отколкото Байдън

В САЩ кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп продължи личните нападки към съперничката си от демократите Камала Харис. Той говори на митинг в Уилкс-Баре в североизточната част на Пенсилвания - щат, който се очертава да има голямо..

публикувано на 18.08.24 в 08:07
Откриване на президентската кампания на Доналд Тръмп в Айова, 6 януари 2024 г.

Тръмп обеща да направи Америка "отново безопасна"

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп обеща да "направи Америка отново безопасна" по време на кампанията си в Мичиган, докато демократите, които се събраха в Чикаго, за да номинират Камала Харис, го заклеймиха като професионален..

публикувано на 21.08.24 в 08:13
Доналт Тръмп говори на митинга в Ашбъро, Северна Каролина.

Тръмп: Ако "другарката Камала" стане президент, САЩ ще загубят милиони работни места

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп проведе първото си предизборно събитие на открито след опита за покушение срещу него.  След инцидента в Пенсилвания от "Сикрет сървис" препоръчаха на Тръмп да участва в събития само на закрито и на места,..

публикувано на 22.08.24 в 09:07
Бионсе

Бионсе заплаши Тръмп със съд за неправомерно използване на нейна песен

Музикалната легенда Бионсе заплаши президентската кампания на Доналд Тръмп със съдебни действия, след като бившият президент публикува видеоклип, в който излиза от самолет, като използва емблематичната ѝ песен Freedom без нейното съгласие. Песента..

публикувано на 22.08.24 в 13:42
Доналд Тръмп

Тръмп: Харис трябва да се занимава с реалните проблеми в страната, а не да държи реч в Чикаго

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис трябва да се занимава с решаването на реалните проблеми в страната, а не да държи реч пред конгреса на демократите в Чикаго. Камала Харис прие официално кандидат-президентската номинация на Демократите..

публикувано на 23.08.24 в 08:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински..

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в..

публикувано на 12.09.24 в 18:40