Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: Лакмусът за политиката на "Главчев 2" ще е отношението към Пеевски

| Интервю
Илхан Кючюк
Снимка: Пресофис Илхан Кючюк

Големият въпрос е, каква политика ще изпълнява това правителство и лакмусът ще е отношението към Пеевски. Нека дадем доверие на Главчев и да видим дали ще се различи във втория кабинет Главчев.

Това коментира Илхан Кючюк от ДПС, председател на правната комисия в ЕП, в интервю пред БНР.

"Ако вътрешният министър прави това, което прави предишният, говорим за тенденциозност и политическа намеса, и за управление на хора, които имат своите зависимости. Нека дадем необходимото време на това правителство да видим на какво е способно. Призовахме го да прояви демократичен стандарт към всички политически сили", каза Кючюк.

И допълни, че вече веднъж се е видяла невъзможността Главчев да се разграничи от сянката на Пеевски и "да му дадем шанс да се коригира".

Кючюк също сподели мнението си, че България много е закъсняла с предложенията за еврокомисар:

"Дефакто България не участва в изграждането на европейската политика. Румъния започват от 2025 г. свободно да пътуват до САЩ, без визи. Бяхме заедно в една лодка, но ни напускат и вече са в тази на богатите държави. Решението е от тази седмица да пътуват безвизово."

Цончо Ганев, "Възраждане": Нямаме доверие на новото служебно правителство

Той предупреди, че липсата на български комисар ни поставя в слаба позиция.

"Това означава да вземем това, което ни се подаде, ние излизаме от преговорния процес без да сме влизали в него", допълни той.

Според него не е ясно как ще се изберат хората, които ще предложи България за еврокомисар:

"Има един голям проблем в българската политика, кой взема решение. На мен не ми е ясен механизмът. Защото се наслушахме на хора с големи обещание и се използват хора с недоказана експертиза. Ще има ли комисия в НС или Комисията по европейските въпроси ще разглежда номинациите."

Кючюк призна, че на всички им е ясно, че Пеевски няма друга идея освен да унищожи ДПС и ще бъдат приложени всички мерки публични и купени медии, да унищожи марката ДПС.

"Аз съм в комуникация с хората и се вижда еднопосочното послание от тях, а то е "ДПС без Пеевски" и означава "България без Пеевски" и зависимостите, които представлява той", категоричен е евродепутатът. И припомни, че е сигнализирал европейските институции за използването на българските институции като бухалки за натиск върху членове и привърженици на ДПС. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Иво Петров

Поне 1000 българи годишно имат нужда от иновативен метод за контрол на хипертонията

При над половината от хората с установена хипертония и назначено лечение заболяването остава неконтролирано по различни причини. Това се наблюдава в световен мащаб. Тази информация изложи в интервю за "Хоризонт" кардиологът проф. Иво Петров. Той представи иновативен метод за контрол върху стойностите на кръвното налягане при пациенти с..

публикувано на 13.09.24 в 16:13

Пожарът край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян

Пожарът на депото за неопасни отпадъци край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян, предаде БТА.  Това стана ясно на среща между кметовете на Созопол, на Приморско и на Царево. Трите общини съвместно експлоатират депото, което вече е достигнало капацитета си.  До началото на следващия летен сезон се очаква да бъде изградена..

публикувано на 13.09.24 в 16:12
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали. Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Загиналите са майор Петко Димитров..

публикувано на 13.09.24 в 16:11

Задържана е майката, изоставила новороденото си в силистренското село Водно

За срок от 24 часа е задържана 43-годишна жена от село Водно, община Дулово, благодарение на бързата работа на полицаите, съобщават от Окръжна прокуратура - Силистра. Районна прокуратура наблюдава досъдебното производство. Предстои да бъде преценена тежестта на престъплението и психическата пригодност на майката, преди да бъде продължена..

публикувано на 13.09.24 в 16:06

БДЖ отменя допълнителните влакове по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив

БДЖ отменя допълнителните влакове, планирани по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив в събота, 14 септември.  Те бяха организирани за удобство на желаещите да посетят авиошоуто във военновъздушната база в Граф Игнатиево, което днес беше отменено.  Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

публикувано на 13.09.24 в 16:04
Александър Вълчев, ИТН

Комисията в НС за кмета на Доспат ще обсъди на следващо заседание доклад със събраната информация

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за злоупотреба със служебно положение на кмета на Доспат Елин Радев ще обсъди на следващото си заседание доклад със събраната информация.  Кметът на община Доспат определи като политическа вендета срещу него временната комисия на НС Ако бъде подкрепен от мнозинството..

публикувано на 13.09.24 в 15:55

Проверени са всички автобуси и фирми, превозващи деца и ученици

От Автомобилна администрация информират, че са проверени всички училищни автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици.  Инспектирани са 1183 автобуса, които са регистрирани да извършват ученически превози.  Няма открити сериозни нарушения, съобщават от администрацията= Проверките ще продължат до края на месеца, като ще бъде извършен повторен..

публикувано на 13.09.24 в 15:53