Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

| Интервю
проф. Иван Желев
Снимка: Борислава Борисова

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ.

Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за разкола в Украинската църква.

"За да има официално мнение на БПЦ, трябва Светият синод да излезе с решение, но той ще се събере на 10 септември т. г. Но да се обвинява патриарх Даниил, той затова е патриарх и има глава на раменете си", категоричен бе Желев в предаването "12+4".

Според него изказването на папа Франциск, за проблема с църквата в Украйна, е показателно за нарушаване на правата на православните християни в Украйна:

"Те са лоялни граждани, те се бият срещу руснаците, загиват, техни владици и епископи имат поредица  от остри изказвания към Руската църква."

Желев коментира разкола:

"Няма доказателства, че има предателство на националните интереси и служба на Руската църква. Целта на разкола е да се завземат имоти и църкви. Става дума за имущество и то за огромни недвижими имоти, и това да премине към тази православна църква в Украйна, създадена с помощта на Цариградската патриаршия от декември 2018 г."

Иван Желев разясни с исторически факти за Украинската православна църква (УПЦ).

 "В Украйна мнозинството от населението е православно и това мнозинство от това население принадлежи към УПЦ, която е историческа част от Руската православна църква (РПЦ) и дори бих казал, че е майката църква на РПЦ. Защото руския народ в Киевска Русия се е покръстил в 988 г. с мисионери от Константинополската патриаршия и клириците, които им помагали, са били предимно българи по всяка вероятност. Говорим за края на X век, след като българите сме се покръстили 864 г. През вековете сме били в общение. Но исторически така е станало, че нейното седалище се измества от Киев в Москва, през XVIII– XIXвек е било в Санкт Петербург. Сега поради вражеските отношения между Украйна и Русия не се понася това положение УПЦ да е част от РПЦ, затова още след началото на войната, през 2022 г. Светият синод на УПЦ, от X век, взеха решение да се отделят от РПЦ. Въпросът е, че не е толкова лесно обособяване на една църква като самостойна, както независимите държави в ООН.

Той обясни, че искат да се дистанцират от Русия, като стремежът е да се присъедини тази историческа УПЦ към онази част от две разколни групировки в Украйна, които в края на 2018 г. бяха признати от Цариградската патриаршия за автокефална, независима църква на Украйна.

Но те продължават да са под някаква зависимост от Цариградския патриарх и неговата патриаршия, както виждаме от някои посещение там, коментира Желев.

"Главата на УПЦ се води митрополит и той не поддържа никакви отношения, поне през тези 2 години, с РПЦ. За да се оформи това по каноничен път, се иска време, процедури и събори. Да кажеш че тази църква след 9 месеца ще я закриеш, означава, че ще има завземане на синодална палата, църкви и манастири, нагледали сме у нас на това. Разколът на БПЦ беше политически, инспириран от управляващите. Сега така се гонят православните в Украйна", коментира проф. Желев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове. Рестрикциите за ползване на..

публикувано на 13.09.24 в 07:02

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43

В "Люлин" ще протестират заради опасно кръстовище

Днес в столичния квартал "Люлин" 5 ще се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните ще се съберат на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров". Причината за протеста са поредица молби към Столична община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Първата такава..

публикувано на 11.09.24 в 07:13
Снимката е илюстративна

"Дали ще дадем златото, а за нас да останат отровите" - дилема пред три общини в Северозапада

Населението в общините Своге, Ботевград и Мездра е притеснено от проект за десетки сондажи за добив на злато в землищата на редица населени места. Това са селата Бов, Лакатник, Желен, Брезов дол, Габровница, Еленов дол и други в община Своге, Гурково, Краево и Литаково, Ботевградско, както и Зли дол и Оселна в община Мездра...

публикувано на 10.09.24 в 11:52

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10
Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски: С концерт ще отбележим подобаващо един от най-големите ни празници

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58