Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър на туризма: Не сме се отказали от туристическия гаранционен фонд

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Предложението за промени в Закона за туризма, които предизвикаха недоволство в туристическия бранш, ще бъдат преработени. Те предвиждаха създаване на гаранционен фонд за туроператорите, който да защитава интересите на туристите. В него трябва да се правят вноски от самите туроператори, като тези вноски трябва да заменят компенсации при щети. До момента те се получават от застраховки, които обаче не покриват целия риск на пътуващите. Изискването е на ЕС. 

"В никакъв случай не сме се отказали от тази промяна, която се отнася до това да бъде създаден туристически гаранционен фонд. Въпросът е как да бъдат усъвършенствани законовите текстове", декларира пред БНР зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. 

По думите ѝ няма разколебаване в желанието както на туристическия бранш, така и на министерството да бъде създаден такъв фонд, който да защитава интересите на потребителите. 
Част от туристическите сдружения смятат, че има неяснота в някои от текстовете в проектозакона, обясни Георгиева и добави, че има различни становища за някои от предложенията. Всичко това обаче е въпрос на дискусия, която ще продължим, след като приключи общественото обсъждане на 2 септември, обеща зам.-министърът в интервю за предаването "Преди всички".   
Според нея до момента общественото обсъждане върви съвсем нормално. Пристигнали са 42 становища, което показва, че темата е важна за всички, отбеляза Ирена Георгиева. Тя смята, че промените ще помогнат за изсветляване на сектора.

"Това би бил един от най-важните ефекти на проектозакона, респективно на създаването на туристически гаранционен фонд, за който има единно желание, решение и амбиция да бъде създаден". 
Заместник-министърът увери, че законопроектът ще продължи своя административен живот, след като бъдат положени подписите на всички туроператорски сдружения, които имат отношение към него

По думите ѝ борбата със сивия сектор е обща мисия - както на изпълнителната власт, така и на туристическия сектор
Цялото интервю на Илия Вълков с Ирена Георгиева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Стайков

Николай Стайков: Не знаем съдружниците на Пеевски в събирането на политическите трюфели

От разследването "Осемте джуджета" отпреди 4 години остана крилатата фраза за летящото килимче, което някой задейства и в институциите започва всичко да се получава в нечия полза , привидно законно. Летящото килимче продължава да действа, с основен "шофьор" Делян Пеевски . Това каза пред БНР Николай Стайков, журналист от Антикорупционния..

публикувано на 14.09.24 в 14:12

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове. Рестрикциите за ползване на..

публикувано на 13.09.24 в 07:02

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43

В "Люлин" ще протестират заради опасно кръстовище

Днес в столичния квартал "Люлин" 5 ще се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните ще се съберат на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров". Причината за протеста са поредица молби към Столична община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Първата такава..

публикувано на 11.09.24 в 07:13
Снимката е илюстративна

"Дали ще дадем златото, а за нас да останат отровите" - дилема пред три общини в Северозапада

Населението в общините Своге, Ботевград и Мездра е притеснено от проект за десетки сондажи за добив на злато в землищата на редица населени места. Това са селата Бов, Лакатник, Желен, Брезов дол, Габровница, Еленов дол и други в община Своге, Гурково, Краево и Литаково, Ботевградско, както и Зли дол и Оселна в община Мездра...

публикувано на 10.09.24 в 11:52

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10
Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски: С концерт ще отбележим подобаващо един от най-големите ни празници

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39