Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националните есенни изложби в Пловдив продължават до 30 септември

Пловдив - изглед от Стария град Снимката е илюстративна
Снимка: Красимир Мартинов

"Приземяване"- под това мото в Стария град на Пловдив отвори врати за посетители Националните есенни изложби. 

9 са авторите, които участват във форума за съвременно изящно изкуство, чието начало е поставено в далечната 1967 година. Сред тях са работещи в сферата на живописта, графиката, художествено стъкло, рисунка, фотография, скулптура. Самостоятелните изложби изпълват пространствата на емблематичните за Старинен Пловдив Балабанова къща, къща "Хиндлиян", а също и залите на Постоянната експозиция "Мексиканско изкуство".

Както е обичайно за този форум, казва кураторът  на Националните есенни изложби Галина Лардева, и тази година участниците не следваха  определения надслов, а работеха паралелно с него. В този смисъл "Приземяване" е интерпретативна платформа. 

"Със сигурност  беше предизвикателство и за мен, и за творците, подчертава проф. Лардева.  

В съвременния свят всекидневието губи непосредствената си сетивност за действителността, затова си заслужава човек да потърси противотежест чрез отрезвяващата перспектива на приземяването. Стъпвайки на това свое убеждение проф. Лардева започва пътуването към тазгодишното издание на Националните есенни изложби, още в края на миналогодишното.


В Балабановата къща са експонирани творбите на Петринел Гочев. Докато скулптурите му търсят израза на архетипната образност, рисунките му разполагат своите ничии пространства извън времето и именно този пренос , който се осъществява между две разнопосочни утопични зони , това свързване поставя проблема за приземяването и завръщането към началата. 

В двора на къща Хиндлиян пък ни посрещат гранитните скулптурни форми на Камен Цветков. Той с интерес очаква срещата със зрителите, а иначе творбите му са монолитно цялостни в своята корпулентност и същевременно създават впечатление за лекота, за една непринудена елегантност върху постаментите.

Да вижда как светлината си играе с изваяните от нея творби от стъкло - това стимулира и вдъхновява Гита Минкова, замислила своята експозиция специално за така наречената мааза на къща "Хиндлиян"
Към следващите експозиция ни повежда Галина Лардева, представяйки ни първо Станимир Генов и неговите  огромни живописни платна.

В цялото това разнообразие и визуално осмисляне на приземяването посетителите са поканени да се потопят до 30 септември.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мистериите на Хухла

Българи, гърци и турци ще се надиграват, надпяват и надсвирват на фестивала "Мистериите на Хухла"

Фестивалът "Мистериите на Хухла" се разширява териториално и времево. В мистичното ивайловградско село ще се срещнат представители на три етноса – българи, гърци и турци. Те ще се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни – от 21 ви до  23 – ти септември. Иван Бунков, инициатор и организатор на "Мистериите на..

публикувано на 16.09.24 в 12:40
Част от основния актьорски състав в

"Шогун" в очакване на триумф на наградите "Еми"

Новата телевизионна адаптация на романа "Шогун" на писателя Джеймс Клавел се очаква да триумфира на американските награди "Еми" - телевизионният еквивалент на "Оскарите". Церемонията ще се състои в Лос Анджелис тази нощ българско време. Наградите "Еми" ще бъдат връчени за 76-и път и се очаква за първи път носителят на най-престижната..

публикувано на 15.09.24 в 08:54

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50

Голямата меса от Антон Брукнер ще звучи в чест на 200-годишнината му в София

На 20 септември от 19:00 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще има шанса да чуят една от мащабните творби на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор и оркестър. Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на забележителния австрийски композитор, станал особено популярен със своите..

публикувано на 13.09.24 в 15:44
Габровският камерен оркестър

Дни на камерната музика - за 48-и път в Габрово

И тази година габровската публика има шанса предсезонно да се радва на ценни музикални събития - традиционните Дни на камерната музика започват на 15 септември и ще продължат шест поредни вечери. Фестивалният афиш, съставен за пореден път от диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, предвижда гостувания в града на български изпълнители,..

публикувано на 13.09.24 в 15:05
Любомир Пипков

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков.  В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути,..

обновено на 13.09.24 в 14:37
Пламен Димитров

Пламен Димитров - Между "Гласът на България" и операционната

"Трябва ми много малко време, да видя някои сцена и в мен да се зароди песен, сподели за "Нощен хоризонт" музикалната звезда Пламен Димитров – участник в "Гласът на България" . "Или да напиша стих, или за това, че аз се занимавам с театрални занимания с деца, да реша кое произведение да избера , така се запалва искрата, тръгва от някъде -..

публикувано на 13.09.24 в 09:27