Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ще подкрепяме Украйна до края, досега сме предоставили на Киев 100 млрд. евро"

Юта Урпилайнен: Необходими са повече инвестиции в отбранителните способности и индустрия на ЕС

"Целта ни е да инвестираме 300 милиона евро чрез "Глобален портал" и партньорските страни да бъдат по-устойчиви"

| Интервю
Снимка: ЕС

"Постигнахме успех" - така еврокомисарят по международното сътрудничество Юта Урпилайнен описа в интервю за "Събота 150" работата на Европейската комисия от първия мандат на Урсула фон дер Лайен. Самата Урпилайнен, бивш финансов министър на Финландия, няма да остане в Европейската комисия след края на мандата си, изпълнен с много кризисни ситуации. 

През седмицата Урпилайнен посети София, за да представи инициативата за 300 милиарда евро "Глобален портал". Журналист на БНР се срещна с нея точно ден, след като бившият централен банкер в еврозоната и бивш премиер на Италия Марио Драги, представи доклада си за конкурентоспособността на Европейския съюз.

За постиженията и предизвикателствата пред новата Комисия е разговорът, в началото, на който Урпилайнен направи равносметка за отминалите години: 

"Мандатът ни беше изпълнен с предизвикателства. Още след първите сто дни от него се сблъскахме с ковидкризата. След това Русия нападна Украйна, започна война в нашата Европа. Двете кризи - и войната срещу Украйна, и пандемията, изискваха много усилия не само от страните-членки, но и от Европейския съюз, от Европейската комисия. Тогава Европейската комисия се превърна в нещо като кризисна организация. Извън тези две кризи, бих казала, че първата комисия, оглавявана от Урсула фон дер Лайен, беше изключително посветена на ускоряването на зеления преход и цифровата трансформация в Европа. Председателката на Европейската комисия постави много амбициозна цел Европа да стане въглеродно неутрална до 2050 година. Когато говорим за цифровизацията, амбицията беше да създадем законодателна рамка, която е в полза на хората. И ние успяхме. Съвсем честно заявявам, че можем да се гордеем с работата, която свършихме заедно. И разбира се, ако трябва да оценя състоянието, в което заварихме Европа и сегашната й позиция, бих казала, че сега Европа е по-силна и все по-свързана, отколкото беше, когато започнахме работа преди пет години. "

- И все пак - предизвикателствата остават. Кои са най-сериозните от тях? 

Едното от тях е промяната в областта на сигурността. Никой не можеше и да си помисли, че ще преживеем нова война в Европа. Казвам го като финландка. Но, за съжаление, ситуацията е такава и един от най-важните приоритети на новата Европейска комисия е да инвестира повече в нашата сигурност. Необходими са повече инвестиции в отбранителните ни способности и отбранителната индустрия. 

В допълнение към тези усилия трябва да намалим различните зависимости, които имаме от държави по целия свят, например - Китай. Това означава, че трябва да сме по-конкурентоспособни. Трябва да инвестираме в нашата конкурентоспособност, стратегическа автономия и икономически растеж. Естествено, не можем да посрещнем всички тези различни предизвикателства сами.

Като еврокомисар по международното сътрудничество пътувам по света и представям възможностите за партньорство в различните държави. Отговорна съм за сътрудничеството със 126 страни. Най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени в глобален мащаб, е промяната на климата. Нуждаем се от партньорство, за да се справим с него. Въпреки че Европа има една от най-амбициозните законодателни рамки в тази посока, това не е достатъчно. 

- Казвате, че мандатът е успешен, но докладът на Марио Драги очерта доста проблеми и предложи решение, което изисква 800 милиарда евро годишни инвестиции и нов общ европейски дълг. Какво мислите за това предложение? 

Основното послание в неговия доклад, което достигна до мен, е необходимостта от повече инвестиции. Напълно съм съгласна с него, нуждаем се от повече инвестиции и то в различни направления. Следващият въпрос е как правим тези инвестиции, колко от тях са от частния сектор?Традиционно, и в България, и в други страни, основните инвестиции идват именно от там.Сред основните послания на Драги беше и необходимостта от публични инвестиции. Как можем да ги набавим? Има различни модели и способи за това. Но в крайна сметка е отговорност на страните-членки дали ще има нови инвестиции и как ще бъде набавено финансирането за тях - дали говорим за нов общ дълг на Европейския съюз, или за друг вид осигуряване на собствени средства. Редно е да оставя отговора на следващата Еврокомисия и държавите-членки. 

- Когато говорим за европейски инвестиции от плана на Драги, само настоящите страни - членки ли трябва да визираме, или Украйна, Молдова и държавите от Западните Балкани, които вървят по пътя към пълноправно членство?  

Посланието е много ясно. На първо място - ще подкрепяме Украйна до края. Ще направим каквото е необходимо. Досега вече сме предоставили на Киев 100 милиарда евро хуманитарна подкрепа, макрофинансова помощ. Помагаме по различни начини и то не само на ниво Брюксел, но и от държавите-членки. Второто ни послание също е напълно ясно - Украйна е част от Европа.

Вече започнахме преговори с Украйна за членство и в момента им осигуряваме подкрепа, за да успеят да покрият критериите. В България знаете от собствен опит, че има много ясни критерии и условия, за да може една страна да се присъедини към Европейския съюз. Имаме много силен и ясен политически ангажимент да подкрепим Украйна сега, докато войната срещу нея все още продължава, както и след това при преговорите й за присъединяване. Твърдо отстояваме тази позиция. 

- Европейският съюз създаде инициативата "Глобален портал" (Global Gateway), основно за да си сътрудничи с държавите от Глобалния Юг. Не се ли конкурира тя обаче с "Един пояс, един път" на Китай и изобщо подобни инициативи на държавите от БРИКС? 

Глобалният портал е инициатива, която създадохме преди две години и половина. Това е инвестиционна стратегия, която се фокусира върху пет различни сектора - енергетика, транспорт, цифрови технологии, здравеопазване и образование. Правим инвестиции в инфраструктура, като цифрови мрежи, енергийно производство, пристанища, железопътна мрежа и пътища. Също така имаме множество проекти, свързани със здравната и образователната сфера. 

Целта ни е да инвестираме 300 милиона евро от 2027 година. Тези инвестиции са и публични, и частни. Идеята е, че заедно със страните-членки осигуряваме финансиране, но и даваме допълнителен тласък на частните инвестиции, така че те да бъдат все повече в държавите - партньорки на Европейския съюз. Основната ни цел е да ускорим зеленото и цифрово развитие в тях.

Вярно е, че Китай има своя собствена инициатива, но между "Един пояс, един път" и нашия "Глобален портал" има огромни разлики. Европейската инициатива се основава на много високи изисквания за опазване на околната среда и спазване на социалните стандарти. Целта ни не е да създаваме зависимости, напротив - да помогнем на партньорските страни да бъдат по-устойчиви. 

Ще дам конкретен пример, който включва и България, и това е производството на ваксини в Африка. В началото на пандемията от Ковид-19 установихме, че 99 % от ваксините в Африка са внос, което я прави напълно зависима. Всъщност, зависимостта на континента е от внос на медикаменти като цяло. С инициативата "Глобален портал" създадохме проект за един милиард и 300 милиона евро, чиято цел е да осигури производството на ваксини в няколко африкански държави. 

- Обърнахте внимание на социалните стандарти. Знам, че не е част от вашето портфолио, но през последните седмици у нас стана дума за образованието и темата за хората от ЛГБТ+ общността. Какво мислите за новия закон, приет по инициатива на партия "Възраждане"? 

Европейският съюз е общност, обединена от ценности. Вярваме в демокрацията, човешките права, върховенството на закона и уважаваме достойнството на хората. Ценим равенството и единството. Сътрудничеството ни се основава именно на тези ценности и това важи за всички държави по света, където например искаме да осъществим инициативата "Глобален портал". Съвсем естествено ценим всичко това и вътре в ЕС и очакваме всички страни-членки да го правят. Не допускаме дискриминация и не я толерираме.

Трябва да призная, че новият закон в България ни изненада. Бих искала да се обърна към българските граждани с посланието, че никой няма желание да споделя или разпространява пропаганда. За мен, като еврокомисар и за нашата общност, това е въпрос на равенство, недопускане на дискриминация и върховенство на закона. Всеки от нас има право на равноправно отношение. Всички имаме еднакви права, но и задължения, за да се уважава достойнството ни. 

- И накрая искам да ви върна към отиващата си и идващата Европейска комисия. Има ли ваши колеги, които са номинирани отново за еврокомисари, които може и да не получат доверието на Европарламента - говорим за спорни фигури като Оливер Вархей или Марош Шевчович? Разбира се, бих се радвала да споделите мнението си за българската кандидатура Екатерина Захариева и потенциалния й ресор - справяне с бедствия и хуманитарна помощ.

Не я познавам, но бих се радвала да се срещнем. По отношение на ресорите, всичко е в ръцете на Урсула фон дер Лайен. Тя все още води преговорите. За изслушванията на бъдещите еврокомисари също не мога да кажа нищо, изключително трудно е да се правят прогнози. Преди пет години, когато аз се подготвях за изслушването си, никой не очакваше, че ще има три промени. Изслушването е много вълнуващо преживяване. Сигурна съм, че моите колеги и скъпи приятели от настоящата комисия, както и новите кандидати, работят усърдно върху подготовката за изслушванията си. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джо Байдън подготвя пакет оръжейна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара

Съединените щати подготвят пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара, нарушавайки продължилата месеци тенденция към по-малки пакети за Киев за военните му операции срещу Русия, заявиха за Ройтерс двама американски служители. Последният пакет идва в решаващ момент от войната, тъй като Русия се опитва да унищожи енергийната..

публикувано на 20.09.24 в 21:28

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут в петък, което доведе до най-малко 12 убити и 66 други ранени. Най-малко 12 убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут "Ние осъждаме най-категорично израелската лудост и арогантност, които преминаха всички граници, като се насочиха към жилищни..

публикувано на 20.09.24 в 21:19

Планинските спасители осигуряват постоянно дежурство през почивните дни на Седемте рилски езера

Планинските спасители ще осигурят постоянно дежурство на Седемте рилски езера през почивните дни до вторник заради очаквания наплив от туристи и планинари, казаха за БНР от отряда в Дупница. От това лято спасителната служба има и своя вече оборудвана база на циркуса, което съкращава доста времето при акциите в планината при възникнала..

публикувано на 20.09.24 в 20:27

АПИ с обществена поръчка за 600 хил. лв. за укрепването на участък от пътя между две берковски села

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за 600 000   лева за укрепването на участък от 70 метра от път между берковските села Замфирово и Пърличево. От 2017 г. отсечката е в лошо състояние Обществената поръчка е за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект и строителство за възстановяването и укрепването..

публикувано на 20.09.24 в 20:23
Сливенски митрополит Арсений

Митрополит Арсений: В Сливенска епархия няма разделение и напрежение

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбрания Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен..

публикувано на 20.09.24 в 20:18

Трамвай е блъснал жена в центъра на София

Трамвай е блъснал жена в центъра на София. От МВР уточниха, че инцидентът е станал на улица "Алабин" малко преди 18.00 часа. Жената е около 30 годишна. Откарана е в болница без видими тежки наранявания. Заради инцидента движението на трамваите по ул. "Алабин" беше спряно за кратко, но вече е възстановено.

публикувано на 20.09.24 в 20:11

Вдовицата на майор Терзиев: Ако прокуратурата си беше си свършила работата, може би нямаше да се стигне до инцидента край "Граф Игнатиево"

" Ако не бъдат взети мерки, следващият инцидент във ВВС няма да е след три години, а по-скоро ". Това заяви пред БНР Димитрина Попова, вдовица на загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев.  Тя отправи призив за оставки във висшето военно ръководство , след като край "Граф Игнатиево" живота си загубиха още двама военни..

публикувано на 20.09.24 в 20:00