Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Калимера Враца": Гърция идва с нейните традиции, култура и кухня

С безплатна кинопрожекция на гръцка комедия тази вечер в центъра на Враца започва "Калимера Враца". Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята идва през лятото с "Бонджорно Враца" - инициатива, посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града. 

"Показахме как с почти никакво финансиране можем да обединим всички, как всички като един можем да направим нещо страхотно, за което никой не е предполагал, че може да се случи", каза врачанският кмет Калин Каменов. Според него събитието може да бъде надградено.

"Има такива, които не могат да си позволят да пътуват до Гърция, Германия или Испания. Ние ще се постараем да доведем тези държави във Враца, така че хората да могат да се докоснат до емоцията, културата, изкуството и кулинарията на тези държави. Това ще предстои всеки месец оттук насетне".


Идеята на местната управа срещна ентусиазъм и еуфория и сред врачани.

Макар да е позната, Гърция е любима дестинация на врачани, затова "Калимера Враца" е своеобразно изпращане на отиващото си лято, обясни кметът Калин Каменов. Събитието започва тази вечер с лятно кино и безплатна прожекция на гръцка комедия и продължава по същество утре.


Освен с богатата програма, от Общината са готови и с логистиката на събитието. Съвместно с Пътната полиция са организирани места за паркиране за гостите, а врачани ще могат да се почерпят с гръцки напитки без притеснение как ще шофират. Градският транспорт ще е безплатен и начесто. От общинското транспортно дружество са обявили деня на "Калимера Враца" за "зелен".


Решен е и проблемът с персонала на заведенията, който на места се оказа недостатъчен и неподготвен за големия интерес към предишното събитие "Бонджорно Враца". Сега в помощ на сервитьорите ще бъдат възпитаниците на местната професионална гимназия по ресторантьорство. Така че смело напред към Враца, където идва Гърция с нейните традиции, култура и кухня.


Снимки: Скрийншот от фейсбук страницата на Община Враца

Целия репортаж на Ива Антонова чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Димов

Георги Димов: Няма да загубим европейското финансиране за оборудване за граничен и митнически контрол

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов заяви, че страната ни няма да загуби европейското финансиране за доставките на рентгеново оборудване за граничен и митнически контрол. Той обаче не отговори на въпроса защо е избрано пряко договаряне за доставките на оборудването.  Димов свика извънреден брифинг, след като по-рано евродепутатът Радан Кънев и..

публикувано на 20.09.24 в 18:36
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени партии

Делян Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени политически партии в страната. Това заяви пред БНР депутатът Валентин Тончев. Той е част от кръга от хора, симпатизиращи на Ахмед Доган.  Определя се като "народен представител от автентичното ДПС" . "Даде се привилегия на един политически субект да се..

публикувано на 20.09.24 в 18:35

7 кандидати са подали документи в процедурата за избор на генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. В 17.00 часа изтече крайният срок, в който..

публикувано на 20.09.24 в 17:29
Християн Мицкоски

Мицкоски: Поради липса на визия РСМ е основна тема в предизборната кампания в България

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски определи като "първоаприлска шега" допускането, че партията му ВМРО-ДПМНЕ може да бъде изключена от Европейската народна партия. Такова предположение изрази евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заради споровете на Скопие със София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя вчера, че изявлението..

публикувано на 20.09.24 в 17:03

Започва Фестивалът на сливата и сливовата ракия в Троян

Тази вечер в Троян се открива Фестивалът на сливата и сливовата ракия.  С празнично шествие участниците ще преминат по централната улица на града, а  БНР е медиен партньор. Това е  31 - вото му издание.  Журналистът Генади Маринов, който по онова време е рабитил в Музея на художествените занаяти, разказа как се е зародила идеята за..

публикувано на 20.09.24 в 16:50
Израелски F-35

Израел е провел въздушен удар по Бейрут

Израелската армия съобщи, че е извършила целенасочен въздушен удар по ливанската столица Бейрут. Според източници от сигурността в Ливан, цитирани от Ройтерс, ударът е бил близо до ключови съоръжения на "Хизбула" в южните предградия на града. Това представлява рязка ескалация на конфликтът, отбелязва агенцията. Свидетели са чули експлозия в..

публикувано на 20.09.24 в 16:38
Иван Лечев

Музикален дуел: "Акага" срещу "Обичайните заподозрени"

Уникален музикален дуел предстои утре в рамките на фестивала "Аз съм София". Битката ще е между две групи, общото между които е енергията да събират публиката и да забавляват - "Акага" и "Обичайните заподозрени".  Пред БНР и предаването "Хоризонт за вас" музикантът Иван Лечев анонсира: ""Акага" ще изсвирят някои от нашите парчета, ние ще..

публикувано на 20.09.24 в 16:22