Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър прилага строителна амнистия в подкрепа на жилищната политика

Константинос Йоану

В Кипър днес започва градоустройствена амнистия, която ще подкрепи жилищната политика. Отговарящите на новите условия могат да подават заявления за узаконяване на имотите им в срок от 6 месеца, до март догодина. 

Решението на правителството за строителна амнистия е важно за хиляди граждани, които от години са без право да получат документи за собственост на имотите си поради извършените в тях дребни неразрешени изменения и преустройства, каза вътрешният министър Константинос Йоану. 

Одобреният план ще се приложи еднократно и обхваща широк спектър от сгради - жилищни, промишлени, офисни, селскостопански. Той засяга случаи на превишаване на коефициента на застрояване, отклонения в планирането, незначителни строителни промени, за чието легализиране се въвеждат опростени процедури. 

Под условията на амнистията попадат само преустройства, които са завършени до 13 септември. Целта е да се ограничи възможността за допълнителни самоволни строежи и злоупотреби с плана, заяви вътрешният министър. 

Собствениците ще заплатят такса между 300 и 3000 евро в зависимост от нарушението и района, в който се намира имотът. Приходите от тези глоби ще бъдат насочени за изграждането на достъпни жилища за социално уязвимите граждани, подчерта министър Йоану.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Амнистия ще позволи узаконяване на хиляди имоти без документи в Кипър

В Кипър ще се проведе градоустройствена амнистия, която ще даде възможност да бъдат узаконени хиляди имоти без документи за собственост в момента. Планът за нея ще бъде поставен за одобрение от правителството на заседанието му днес. Целта на..

публикувано на 13.09.24 в 04:43

ЕК отпуска на Кипър 152 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия даде "зелена светлина" за отпускането на Кипър на 152 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Островната държава е получила досега над 21% от предвидените по него средства. Кипър е изпълнил 37 от 38-те основни етапа и..

публикувано на 18.09.24 в 14:11

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница...

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните..

публикувано на 02.10.24 в 18:48

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна..

публикувано на 02.10.24 в 18:07
Снимката е илюстративна

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат..

публикувано на 02.10.24 в 18:04