Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

| Интервю
Любчо Георгиевски
Снимка: БГНЕС, архив

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред.

Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия.

"Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава. ... Не знам какво в този момент може да се случи, защото наистина отношенията са максимално влошени", уточни той и подчерта, че преди две години е смятал, че това са най-лошите отношения между България и Северна Македония, "а се оказа, че сега, две години по-късно, те са още по-лоши". 

Според Георгиевски ситуацията в РСМ в момента е много тъжна:

"Не трябваше да се стига до тази ситуация. В т.нар. френско предложение няма нищо лошо, ако Македония го приеме и върви напред. Очевидно обаче имаше сили в страната, които и преди изборите смятаха, че това е предложение, с което ще се влошат отношенията с България. След изборите виждаме, че продължи тази реторика на антибългарска политика в РСМ. Много е жалко, че достигнахме до това Албания да се отдели и Македония остана с Косово и Босна и Херцеговита като единствените държави на Балканите, които още нямат отворена инициатива за преговори с Европейския съюз". 

Бившият македонски премиер е на мнение, че съседната им Сърбия има интерес от това България и РСМ да са скарани постоянно:

"А после се наслагват и интересите на по-големите световни сили, които искат да има отворени и нерешени проблеми на Балканите".

Маската на проюгославските нагласи падна и в РСМ вече не крият, че става дума за просръбски симпатии, смята Любчо Георгиевски.

"От времето на обявяването на българското вето в Македония сме свидетели на невиждана сърбизация на македонското общество. Нещо, което преди това не беше така изразено и се криеше зад проюгославско настроение в обществото, а вече е отворено просръбско настроение. И в тази посока се използват всички възможности, за да се продължава конфронтацията с България. Виждате каква ситуация на яростен спор се създаде около протокола при визитата на Гордана Силяновска. ... Това (казаното от македонския вицепремиер Александър Николоски - б.р.) е политика на подхранване на просръбските сили в Македония". 

Просръбските структури използват всяка възможност споровете между Скопие и София да стават все по-големи, каза още той. 

По думите му най-добри са били отношенията Скопие - София по времето на правителството на Зоран Заев:

"България не трябваше да изпуска възможността при премиера Заев, защото той беше много конструктивен спрямо София и отношенията по негово време бяха на много високо ниво. Сега в Македония има съвсем друга атмосфера. ... На македонската дълбока държава и на просръбските сили им е изгодно това РСМ да не влезе в ЕС. Целта на Сърбия е Македония винаги да бъде зад нея, за да може да ѝ оказва влияние. Но трябва да кажа, че и в България има политици, които помагат на Сърбия за това. Зад тях стоят други сили, примерно Русия. Всяка голяма криза в света, особено в Европа, отговаря на руската политика". 

Трябва балансирана политика и в София, и в Скопие, обобщи бившият македонски премиер Любчо Георгиевски.   

Интервюто на Илия Вълков с Любчо Георгиевски в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Митев: Всякакви опити за приближаване на Молдова към ЕС ще стават с трудности

Все повече надделяват привържениците на конституционните реформи, които да позволят Молдова да се присъедини към ЕС. Това заяви пред БНР Владимир Митев от Радио България в коментар за проведения референдум в страната по темата. Все пак той подчерта, че разликата с отрицателния вот е много малка.   Първи резултати: 50% от молдовците..

публикувано на 21.10.24 в 11:51

Какво работят младите?

Благоевградска област е на дъното не само по доходи от работна заплата, но и с най-висока безработица в Югозападния район: 8.5% при мъжете и 6.2% при жените. За сравнение – в съседната област Кюстендил безработните мъже са под 1%, а малко над 1,5 % от жените не работят. Оказва се, че Благоевградско няма конкуренция и при младежката безработица..

публикувано на 21.10.24 в 10:58

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора . Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант. За десета година: "Поход за свободата" в София Статистиката и за тази година отчита, че официално сигналите за..

публикувано на 19.10.24 в 19:03

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави .  " Идеята е..

публикувано на 18.10.24 в 14:11
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38