Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Соня Георгиева е категорична, че референдумът ще бъде проведен

Пчелари и земеделци са против изграждане на ветроенергийни паркове в община Добрич

| Репортаж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка все още нямат отговор на въпроса ще има или не местен референдум на 27 октомври във връзка с инвестиционните намерения за изграждане на ветроенергийни паркове на нейна територия. 

В края на миналата работна седмица Общинската избирателна комисия все още не беше излязла с решение, което спира местната администрация за последващи действия по подготовката на референдума. Междувременно на местно ниво тече активна кампания, която трудно може да бъде определена като информационна и базираща се на доказани факти. 

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева проведе и дебат по темата, в който обаче липсваха представители, както на институциите, така и представители на инвеститорите.

На 4 септември Добричкият Общински съвет прие решение за провеждането на местен референдум, на който жителите на общината трябва да отговорят на въпроса - "против ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и Кмет на Общината?" 

Дни по-късно областният управител на Добрич Румен Русев върна за преразглеждане решението с мотивите, че така поставеният въпрос не е от компетенцията на местното управление, а е разрешен с редица специални закони като: Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) и Закона за енергетиката.

Според областния управител чрез местен референдум не би могло да се разреши или забрани "изграждането на ветроенергийни източници на енергия", тъй като това е държавна политика, провеждана чрез насърчаване на производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници. Решението е оспорено и пред Административния съд. 

Независимо от това на 10 септември кметът на Община Добричка Соня Георгиева уведоми ЦИК и ОИК за предстоящия референдум и неговото провеждане. На 16 септември на интернет страницата на Общината е отправена покана към парламентарно представените партии за свикване на консултации за състава на СИК. 

Два дни по-късно от ЦИК информират Общината, че провеждането на референдума и възнагражденията на членовете на ОИК и СИК ще се извърши само в случай, че има влязло в сила решение за самия референдум.

Междувременно Административният съд в Добрич остави без разглеждане и двете жалби на областния управител, като те подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Докато институциите спорят индиректно по въпроса за провеждането на референдума, редица организации се обявиха против изграждането на ветроенергийни паркове върху земеделска земя. На дебата, проведен в петък миналата седмица, Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, заяви категорично несъгласието на бранша.

Против се обявиха и пчеларите. Според Галин Георгиев, председател на Сдружение „Пчела Добрич“, ветрогенераторите имат пагубно влияние върху пчелите.

В залата не липсваха гласове на жители, които предлагаха използването на нови технологии за производство на енергия от нищото, както и такива, които наричаха ветрогенераторите вентилатори. В социалните мрежи необезпокоявано битуват и редица напълно непотвърдени данни, които допълнително създават паника сред местното население.

На фона на тези мнения се появи и експертното становище на проф. Павел Зехтинджиев от БАН – един от водещите орнитолози в България. По думите му изследванията в райони, в които вече има инсталирани ветрогенератори, не са установили промени в екологичните взаимоотношения между видовете и средата, която те обитават, които да дават ясни данни за нарушаване на тези процеси.

Ветрогенератори в страната ни има изградени от много време, като най-големият процент от тях са в Североизточна България – повече от 300 от различни модели. България е въвела мерки на световно ниво, пионерни решения, които са оценени от редица международни организации като Бернската конвенция например, посочи още проф. Зехтинджиев.

Дали ще има или не референдум на 27 октомври според Соня Георгиева, кмет на Община Добричка, е без значение, защото тя е категорична, че това местно допитване ще бъде проведено.

А дали ОИК ще излезе с решение за референдума тези дни, предстои да проследим.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мона

Певицата Мона: "Жива" е посветена на майка ми, но тя е и моето ново начало

За новата си песен "Жива" младата българска певица Мона споделя, че тя е "музикален разказ за живота ми".  След хитове като „Счупено сърце“ и „Галени“ Мона сподели в предаването "Понеделник вечер": "Песента е изповед към майка ми, едно откровение за живота ми. Тя е лична и ново начало за мен тази песен. Защото на 20 години сякаш вече разбрах, че..

публикувано на 21.10.24 в 21:30

Смолян почете 112-ата годишнина от свободата си

Смолянчани се поклониха пред паметника – костница на връх Средногорец по повод 112 години от свободата на Родопите и празника на община Смолян. Стотици се стекоха на емблематичния родопски връх, за да почетат героите, паднали за свободата на Родопите. Сред присъстващите имаше и малки деца, влюбени в родния Смолян: "Честит празник, мой любим..

публикувано на 21.10.24 в 19:37

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от общинските администрации по места и ще се подава едновременно към районните комисии и към..

публикувано на 21.10.24 в 19:21
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток В Бейрут специалният американски пратеник Еймъс Хокстийн..

публикувано на 21.10.24 в 18:44
Иван Хиновски

Иван Хиновски: МЕ проявява престъпна безотговорност към подготовката за либерализацията

В Министерството на енергетиката не си дават сметка до какви сътресения може да доведе   пълната либерализация на пазара. Това каза пред БНР Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.  " Либерализацията не може да бъде отлагана повече от средата на 2026 г. Спират ни фондовете, не може повече, вече два пъти го отлагаме. Ние..

публикувано на 21.10.24 в 18:29
Д-р Влатко Глигоров

Д-р Влатко Глигоров: Детската болница трябва да има статут като ВМА и МВР болница

Националната детска болница трябва да има един по-особен статут , какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране .   Това каза пред БНР д-р Влатко Глигоров , директор на Здравната инвестиционна компания за националната детска болница, като обясни: "Тази болница ще..

публикувано на 21.10.24 в 18:01

Гръцките власти арестуваха трафиканти на мигранти

Гръцките гранични власти арестуваха днес трафиканти на мигранти на острови в Егейско море. Има две жертви от потънала лодка. Спасителната акция до остров Самос не откри други бедстващи хора в морето, съобщават от бреговата охрана. От потъваща лодка бяха спасени 22-ма души, сред които майки с деца. Има две жертви, открити досега. В акцията..

публикувано на 21.10.24 в 17:48