Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Стано: Санкциите на ЕС срещу Русия са законни и правнообвързващи

Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.
Снимка: Пресслужба на ЕС

"Не виждаме себе си като адресат за замразяване на санкциите".

Така говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано отговори на въпрос за тази част от декларацията в Казан на срещата на БРИКС, в която се казва, че "незаконните санкции и други едностранни нелегитимни мерки влияят отрицателно върху световната икономика, международната търговия и достигането на целите на устойчивото развитие и че страните от БРИКС са категорично срещу този инструмент за натиск".

Стано заяви, че санкциите на ЕС срещу Русия са законни, правно обвързващи за страните членки и се базират на Общностното право. Говорителят напомни, че те се прилагат само при доказателства за нарушаване на човешките права, демократичните норми и международното право.

"Има страни в БРИКС, които са обект на такива санкции по много основателни причини, в т.ч. и правно обосновани". 

Стано подчерта, че няма единна позиция на страните от организацията по повод руската агресия срещу Украйна.

"Това показва, че опитите на Русия да я постигне в рамките на този форум, се провалиха", бе категоричен Стано. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва ремонт на църквата "Свети Димитър" във великотърновското село Ресен

Министерството на културата издаде разрешително, за да започне ремонтът на вековната църква "Свети Димитър" във великотърновското село Ресен. Цялото село се събра в църковния двор за храмовия празник. От години жителите на село Ресен събират пари и чакат разрешение за ремонт на покрива на църквата "Свети Димитър". Министерството на..

публикувано на 26.10.24 в 16:43
Редакцията на в.

За пръв път от десетилетия "Вашингтон Поуст" няма да подкрепи кандидат за Белия дом

За пръв път от десетилетия големият американски вестник "Вашингтон Поуст" няма официално да подкрепи кандидат в надпреварата за Белия дом. Според Си Ен Ен решението, продиктувано от собственика Джеф Безос, е предизвикало огромно недоволство сред персонала. "Вашингтон Поуст" няма да подкрепи кандидат нито в тези избори, нито в бъдещи..

публикувано на 26.10.24 в 16:32
Руенският манастир над село Скрино

Монасите от Руенския манастир гласуват в с. Скрино

Монасите от Руенския манастир "Св. Иван Рилски" гласуват всеки път в секцията в с. Скрино, родното на светеца, казаха местните хора. Там отскоро има нов послушник - Климент.  Манастирът отстои на 2 километра от селото, не е проблем за монасите да слязат до секцията. В избирателните списъци те са със светските си имена. Доскоро там служеше и беше..

публикувано на 26.10.24 в 16:28
Полски Тръбмеш

Близо 11 000 са избирателите в община Полски Тръмбеш

Промяна и стабилно правителство искат избирателите в община Полски Тръмбеш ден преди извънредните парламентарни избори. Близо 11 000 са избирателите в община Полски Тръмбеш и имат право да гласуват в 23 секции, от които една подвижна и една болнична, които са готови за вота утре. В последните 6 народни събрания Полски Тръмбеш успя да изпрати..

публикувано на 26.10.24 в 16:22

Съставът на всички СИК в Габровска област е попълнен

Съставът на всички секционни избирателни комисии в Габровска област е попълнен, посочи за БНР председателят на РИК Мария Недева. Получаването на изборните книжа и материали за утрешния извънреден парламентарен вот започна в 12 часа и преминава по график. Раздаването на изборните книжа и материали на членовете на комисиите в Габрово преминава без..

публикувано на 26.10.24 в 16:04
Израелски хеликоптер изстрелва ракета в посока Ливан, 13 октомври 2024 г.

"Хизбула" е изстреляла около 80 снаряда към Израел след ударите по съоръжения в Иран

Израелската армия съобщи, че "Хизбула" е изстреляла около 80 снаряда, насочени към страната, броени часове след като Израел нанесе въздушни удари по военни съоръжения в Иран.  „Към 15:00 ч. около 80 снаряда, изстреляни от терористичната организация "Хизбула", са преминали от Ливан в Израел днес“, се казва в изявление на армията. По-рано, подкрепяното..

публикувано на 26.10.24 в 15:55

Сигнали в ЦИК за неправомерна политическа агитация в социалните мрежи

В ЦИК вече постъпиха няколко сигнала за неправомерна политическа агитация в социалните мрежи, включително и за участие на деца в предизборни прояви от последните дни.  Те остават без разглеждане и за сведение, тъй като социалните мрежи не подлежат на контрол от Комисията.   Друг сигнал бе препратен по компетентност до Областната дирекция на..

публикувано на 26.10.24 в 15:40