Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Екатерина Атанасова: Бавният туризъм е възможността да се позиционираме на световната туристическа карта

"Цялото пътуване е едно огромно преживяване - това е докосване до емоцията на човека, до неговите корени и автентична същност"

| Интервю

Бавният туризъм е алтернативата на масовото тичане по туристически обекти и забързания живот. Това е цялостна концепция за пълноценна почивка, лишена от динамиката и стреса на масовия туризъм чрез забавяне на темпото и наслаждаване на малките удоволствия, избягвайки големите курорти. 

Тази идея у нас прави своите първи стъпки, посочи пред БНР Екатерина Терзиева Атанасова - журналист, лицензиран гид и организатор на гастрономически турове из цялата страна под знака на Slow tours и Slow Food. 

"България има всички предпоставки да върви по тези стъпки, тъй като сме на път да загубим много от нашите автентични рецепти по начина, по който те са били приготвяни в миналото. Slow туризмът е една сфера, която следва принципите на Slow Food движението, но по отношение на посещения на места, ферми, производители на храни, които все още работят по традиционен начин". 

В предаването "Преди всички" журналистът обясни какви хора търсят този тип туризъм:

"Имаме клиенти, които са напълно наясно какво да очакват. Но имаме и хора, които се присъединяват впоследствие, без да са сигурни какво точно ще преживеят и след това продължават да пътуват с нас, защото това, което ние предлагаме като туристически продукт, е изключително различно от масовия продукт на пазара. Говорим за хора - представители на интелигенцията, учители, лекари, юристи, икономисти, инженери - хора, които четат много, знаят много, интересуват се, обичат истински България и искат да я преживеят по възможно най-красивия начин". 

Цялото пътуване е едно огромно преживяване - това е докосване до емоцията на човека, до неговите корени и автентична същност, изтъкна Екатерина Терзиева Атанасова и бе категорична, че бавният туризъм в никакъв случай не е скучен туризъм.

"Храната, която дегустират хората с нас, освен че е типично българска, те имат възможността да я опитат на място при производителя - дали ще бъде във фермата, малкото предприятие или в дома на човека, който ни е домакин - това създава емоционална връзка и вълнува много хората". 

В България не е позволено да се произвеждат сирена от сурово мляко, подчерта Атанасова. Според нея хората, които се занимават с производство на млечни продукти, трябва да лобират и настояват повече за промяна в законодателството в тази посока. По думите ѝ в противен случай рискуваме да загубим традиционните сирена, характерни за България. 

Регулациите са доста сложни и е висока летвата за хората, които произвеждат местни храни, смята тя и обясни:

"Един малък производител би трябвало да отговори на изискванията на един среден или голям производител, което често не е по силите на хората, което води до неприятни последици. Много хора, сблъсквайки се с цялата тази бюрокрация и необходимост от голяма инвестиция, предпочитат да останат в сивия сектор". 

Според нея ако се облекчат режимите при един стриктен контрол, това ще помогне за изсветляване на сектора и ще даде тласък на местната икономика. 

Журналистът отбеляза, че чуждестранните туристи са много запознати с това какво може да предложи България и търсят настойчиво този продукт

"Този туризъм е възможността България да се позиционира много добре на световната туристическа карта. България със своите традиции, храна, ритуали и обичаи може да покаже своето автентично лице на света. Колкото по-добре покажем своята автентичност с представянето на традиционни храни по един красив и вкусен начин в контекста на прекрасната ни природа, история и култура, толкова повече шансове имаме да привлечем качествени световни туристи, които са готови да харчат тук парите си", коментира тя. И цитира някои числа - "През 2023 г. 14 млрд. долара на глобално ниво са били приходите от гастрономически туризъм, а очакванията са до 2033 г. това число да стане 70 млрд. Сега е шансът на България да се позиционира в този тип туризъм".

Цялото интервю на Веселина Миланова с Екатерина Терзиева Атанасова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Владкова: Мъск не е добре запознат с реалността в Германия

"Само "Алтернатива за Германия" може да спаси Германия" - това сподели на 20 декември в собствената си социална мрежа американският мултимилиардер Илон Мъск. С това "гръмна първата пушка" в кампанията си да компрометира предсрочните парламентарни избори в най-мощната държава от ЕС. Мъск си позволи директни обиди към президента, канцлера, най-вероятния..

публикувано на 04.01.25 в 11:15
проф.Искра Баева

Проф. Искра Баева: Все повече на преден план излиза държавният национализъм

За да се оцени какво е направил Путин в своето дълго управление, трябва да има някаква завършеност. Може да се оцени едва след като той престане да управлява Русия. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. "Това, което безспорно направи Путин, е да централизира държавата и да предотврати онези процеси, които бяха започнали при..

публикувано на 04.01.25 в 10:31

54 години празнува днес програма "Хоризонт" на БНР

Директорът на Българското неделно училище "Св.св. Кирил и Методий" в Барселона Стоянка Колева е редовен слушател на програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Дори и на хиляди километри от България, тя продължава да се информира за събитията в България и по света от новините и предаванията на радиото. С нея разговаря кореспондентът ни..

публикувано на 04.01.25 в 06:00

Космическото миньорство - фантастика или реален бизнес

2025 година може да се окаже сред важните за една нова сфера от бизнеса - търсенето на редки метали в астероидите. Нямаше да обърнем внимание на тази тема, ако и в България за първи път тя не беше поставена на студенти от Физическия факултет на Софийския университет. В резултат на това там вече има и написана дипломна работа по космическо..

публикувано на 03.01.25 в 16:11

Нова година на свещи. В Ловешко се надяват през 2025-а да имат ток

Хората в Ловешко очакват през новата година да нямат проблеми с тока. За тях в момента това е най-важното, след като някои посрещнаха Новата 2025 г. без ток и на студено. Падналият сняг прекъсна електрозахранването на много места в областта. Освен местните жители, потърпевши бяха и много туристи, изпълнили хотелите, къщите за гости и ресторантите в..

публикувано на 03.01.25 в 13:16

Евгений Орашъков: Цената на земеделската земя се понижава

Цената на земеделската земя в България се понижава. Това заяви пред Евгений Орашъков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Той уточни, че това са данни от техните наблюдения на пазара, а официалната статистика за 2024 г. предстои да излезе.  "Колко точно е понижението - трудно може да се обобщи. На места..

публикувано на 03.01.25 в 09:44

1007 са мъртвите птици след новогодишната нощ в Копривщица

1007 са мъртвите птици след новогодишната нощ в Копривщица . Това съобщи за БНР Христина Клисурова от спасителния център на "Зелени Балкани". 31 са пострадалите живи птици, открити от доброволци, като над 50% от тях са с трайни увреждания и няма да могат да бъдат върнати в природата , уточни тя. Според аутопсията, става дума за..

публикувано на 03.01.25 в 08:02