Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Екатерина Атанасова: Бавният туризъм е възможността да се позиционираме на световната туристическа карта

"Цялото пътуване е едно огромно преживяване - това е докосване до емоцията на човека, до неговите корени и автентична същност"

| Интервю

Бавният туризъм е алтернативата на масовото тичане по туристически обекти и забързания живот. Това е цялостна концепция за пълноценна почивка, лишена от динамиката и стреса на масовия туризъм чрез забавяне на темпото и наслаждаване на малките удоволствия, избягвайки големите курорти. 

Тази идея у нас прави своите първи стъпки, посочи пред БНР Екатерина Терзиева Атанасова - журналист, лицензиран гид и организатор на гастрономически турове из цялата страна под знака на Slow tours и Slow Food. 

"България има всички предпоставки да върви по тези стъпки, тъй като сме на път да загубим много от нашите автентични рецепти по начина, по който те са били приготвяни в миналото. Slow туризмът е една сфера, която следва принципите на Slow Food движението, но по отношение на посещения на места, ферми, производители на храни, които все още работят по традиционен начин". 

В предаването "Преди всички" журналистът обясни какви хора търсят този тип туризъм:

"Имаме клиенти, които са напълно наясно какво да очакват. Но имаме и хора, които се присъединяват впоследствие, без да са сигурни какво точно ще преживеят и след това продължават да пътуват с нас, защото това, което ние предлагаме като туристически продукт, е изключително различно от масовия продукт на пазара. Говорим за хора - представители на интелигенцията, учители, лекари, юристи, икономисти, инженери - хора, които четат много, знаят много, интересуват се, обичат истински България и искат да я преживеят по възможно най-красивия начин". 

Цялото пътуване е едно огромно преживяване - това е докосване до емоцията на човека, до неговите корени и автентична същност, изтъкна Екатерина Терзиева Атанасова и бе категорична, че бавният туризъм в никакъв случай не е скучен туризъм.

"Храната, която дегустират хората с нас, освен че е типично българска, те имат възможността да я опитат на място при производителя - дали ще бъде във фермата, малкото предприятие или в дома на човека, който ни е домакин - това създава емоционална връзка и вълнува много хората". 

В България не е позволено да се произвеждат сирена от сурово мляко, подчерта Атанасова. Според нея хората, които се занимават с производство на млечни продукти, трябва да лобират и настояват повече за промяна в законодателството в тази посока. По думите ѝ в противен случай рискуваме да загубим традиционните сирена, характерни за България. 

Регулациите са доста сложни и е висока летвата за хората, които произвеждат местни храни, смята тя и обясни:

"Един малък производител би трябвало да отговори на изискванията на един среден или голям производител, което често не е по силите на хората, което води до неприятни последици. Много хора, сблъсквайки се с цялата тази бюрокрация и необходимост от голяма инвестиция, предпочитат да останат в сивия сектор". 

Според нея ако се облекчат режимите при един стриктен контрол, това ще помогне за изсветляване на сектора и ще даде тласък на местната икономика. 

Журналистът отбеляза, че чуждестранните туристи са много запознати с това какво може да предложи България и търсят настойчиво този продукт

"Този туризъм е възможността България да се позиционира много добре на световната туристическа карта. България със своите традиции, храна, ритуали и обичаи може да покаже своето автентично лице на света. Колкото по-добре покажем своята автентичност с представянето на традиционни храни по един красив и вкусен начин в контекста на прекрасната ни природа, история и култура, толкова повече шансове имаме да привлечем качествени световни туристи, които са готови да харчат тук парите си", коментира тя. И цитира някои числа - "През 2023 г. 14 млрд. долара на глобално ниво са били приходите от гастрономически туризъм, а очакванията са до 2033 г. това число да стане 70 млрд. Сега е шансът на България да се позиционира в този тип туризъм".

Цялото интервю на Веселина Миланова с Екатерина Терзиева Атанасова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нерегламентирани автосервизи, евтини ремонти, липса на правила... докъде ще я докараме

Средната възраст на автомобилите в България е 17-18 години , посочи пред БНР председателят на Съюза на автосервизите Емил Германов.  По думите му това подсказва, че тези автомобили изискват доста по-сериозна и задълбочена поддръжка и ремонт, за да бъдат сигурни на пътя .  " От 2012 г. работим по една тема, която и до ден днешен не можа да..

публикувано на 17.04.25 в 11:45
На бдението за жертвите на пожара в нощен клуб в град Кочани, Северна Македония, 19 март 2025 г.

Месец след трагедията в Кочани: Човешката съпричастност е жива

Трагедията в Кочани не е забравена, а човешката съпричастност е жива - месец след пожара в дискотека "Пулс", при който загинаха 62 млади живота, се връщаме отново към трагичните събития.  Хиляди граждани на Кочани почетоха паметта на жертвите при пожара в дискотеката "Пулс" Почина управителят на дискотеката в Кочани. Той е 60-ата жертва на..

публикувано на 17.04.25 в 10:11
Симеон Караколев

Новозеландското българско агнешко – разграден двор ли сме?

БАБХ трябва стриктно да следи и да прилага по-тежки мерки спрямо тези вносители, които нарушават европейското законодателство.  В 4 от 8 големи търговски вериги няма българско агнешко , алармира още съпредседателят на НОКА. "В София има само в 4 вериги, и то по-малките." И най-слабата държава е по-силна от всеки контрабандист , смята..

публикувано на 17.04.25 в 09:03

Да зазидаш главния вход на столично училище заради… казино

Главният вход на столичното 24-о средно училище "Пейо Яворов" в кв. "Хаджи Димитър" беше зазидан, а причина за това се смята отстоянието от казино, което по закон трябва да бъде поне 300 метра. С тази промяна формално се спазва това изискване. Случаят предизвика силна обществена реакция. По инициатива на общинския съветник от ПП-ДБ-СС..

публикувано на 15.04.25 в 11:49
Държавната психиатрична болница в Церова кория

Пациенти живеят с години в психиатриите. Липсват грижа и социални услуги след престоя им

Работещите в държавните психиатрии се пребориха за значително увеличение на заплатите – 50% от 1 май за целия персонал. В очакване на по-високите възнаграждения лекари, сестри и санитари продължават да се грижат за пациентите в мизерни условия. Нерешен остава и въпросът за пребиваващите с години в психиатричните болници пациенти, които няма..

публикувано на 15.04.25 в 11:42
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Крайно време е ЕС да осъди като тероризъм руските атаки като в Суми

Ужасна грешка е цялата война - агресията на Русия срещу Украйна, но тази грешка може да я коригира единствено Владимир Путин , а виждаме, че той няма намерение за прекратяване на огъня . Това каза пред БНР бившият министър на отбраната и експерт по сигурността Велизар Шаламанов в коментар на определението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че..

публикувано на 14.04.25 в 17:28

платена публикация
5 причини защо не трябва да подценяваме грижата за кожата през лятото

Лятото е сезонът, който повечето от нас чакат с нетърпение. Повече светлина, повече време навън, море, отпуски и усещането, че животът забавя ход и ни дава възможност да си поемем дъх. Но докато се наслаждаваме на тези моменти, често пренебрегваме нещо съществено – кожата. Тя е изложена на много повече стрес, отколкото си даваме сметка. Слънцето,..

публикувано на 14.04.25 в 15:56