Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Непознатата Гòра

Село Шищавец, Гòра, Албания
Снимка: доц. д-р Веселка Тончева
Що е гòранец? – Гòра не е държава. Изобщо, къде се намира Гòра? Как се стига дотам? Какви обичаи и до днес са се запазили там? Защо мъжете, чиито основен поминък от векове е пътуването на гурбет, имат и славата на отлични майстори на салеп, боза, тънки вкусни точива, правени по старинна рецепта: Ке ги завиткаш и ке ги оставиш пет минуте да седет колачи. И после ке ги отвориш йен по йен (един по един). И ке ги наредиш со масло. И после три по три ке ги отвораш за во тепция (за тавата, тепсията). Ке туриш масловце, ги тенчиш со масло, со тенчало, (точене с точилка). Три колачи – и масло, три – и масло... Дванаесе ке ставиш с дола, три с гора – петнаесе...
Мераклии на баници, погачи, колачи, сиропирани сладкиши могат само да си представят как се точат и разточват с истинско масло толкова листа от тесто. Че да са 15 пласта и то да са крехки, и всичко да се топи в устата. След такива кулинарни указания разбираме, защо в Гòра на сладкарницата казват „благарница”.

© Снимка: доц. д-р Веселка Тончева

Женско сватбено хоро – село Шищавец, Гòра, Албания.

Животът в Гòра едва ли е само сладости. За своите изследователски маршрути в предаването „А сега накъде?” на 18 януари 2013 година разказва доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Атанасов

Акад. Атанас Атанасов: Храната има енергия, която влияе върху нас

Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..

публикувано на 19.07.25 в 09:40
Валентин Георгиев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Къртев

Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..

публикувано на 14.07.25 в 17:05
д-р Чавдар Ботев

Д-р Чавдар Ботев: В България има условия за лечение на постковид синдром

"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..

публикувано на 14.07.25 в 09:40

Национален природонаучен музей, епизод 1: История и запознаване

Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..

публикувано на 14.07.25 в 09:10

Южночерноморският ни Вавилон

Както е добре известно, историческите събития оставят следа в езика, най-видимо в лексиката, но при по-продължителни процеси – и в структурата му. Интересна подробност е, че, макар историята на държавата ни да е обща, в различните краища на земите, населени с българи, има и доста специфични моменти. В поредното издание на предаването "За думите"..

публикувано на 13.07.25 в 12:05