Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Късчета време” или мечтите на художника Анжело Красини

От дете обичах да извайвам скулптури, да рисувам. Но любовта към една девойка ме събуди, че това са предмети, които могат да носят радост – казва в едно свое откровение майсторът на ювелирното изкуство Анжело Красини.


Човек може да види тази любов, години след това, тази крехка природна красота – каквато сега е изкристализирала в неговото изкуство. Завършил Строгановския институт в Москва, специалност „Индустриален дизайн”, повече от 30 години той отдава на бижуто, на колието, на обеците, на пръстена, на малкия сребърен предмет – неща, в които вплита своите послания и късчета застинало време...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павел Койчев – "Той и Тя" на крайбрежната алея на Созопол

Две внушителни 4-метрови фигури – мъжка и женска – изпълват окото на крайбрежната алея на Созопол. Созопол – който вече е Аполония и посреща за 40-и път Празниците на изкуствата. Тези фигури са замислени и направени в умален мащаб преди няколко години – още тогава за море.  Фигурите са от стиропор, облечени са с полиестерна смола. Цветът е сребърен..

публикувано на 28.08.24 в 16:25
Греди Асса

Виталният дух на срещата на водата и въздуха – Греди Асса на "Аполония"

Художникът Греди Асса представя на "Аполония" в Созопол своята нова изложба "Пътувания: острови, морета". Това е 40-ото издание на Празниците на изкуствата.  Творбите в експозицията са създадени специално за събитието. Подборът е специален. Тематиката е морска, а от творбите лъха ефирност и почти акварелност в маслените бои. Ето какво споделя творецът..

публикувано на 28.08.24 в 15:45

За белите петна и тъмните ъгли в съвременната българска история на изкуството

В предаването "Какво се случва" този път се разказва за това, което вече се е случвало. И по точно – за белите петна и тъмните ъгли в историята на българското изкуство от близкото минало – близкото несвършващо междувековие.  Променя ли се реалното положение в изкуството от тази недоосветеност? Защо съдбата на някои автори е като да са изтеглили "късата..

публикувано на 28.08.24 в 10:00
Владимир Люцканов

Владимир Люцканов: "Аполония" е низ от причудливи и луди случки

Владимир Люцканов – актъор, сценарист и режисьор, един от първите аполонци – си припомня в "Нашият ден" първите стъпки на "Аполония" и любими фестивални моменти. Люцканов е бил сред координаторите на "Аполония" още през втората година от нейното съществуване. Работата е била денонощна и изпълнена с ентусиазъм и куриозни случки. Люцканов..

публикувано на 28.08.24 в 09:08

Изложба с произведения на Наум Хаджимладенов в София

През лятото на 2024 година се навършват 130 години от рождението на изтъкнатия български художник, живописец и график Наум Хаджимладенов (1894 -1985 г.). Годишнината се отбелязва с възпоменателна изложба в Художествената галерия "Проф. Васил Захариев" в родния град на твореца Самоков и столичната галерия Artmark . Наум Хаджимладенов е един от..

публикувано на 27.08.24 в 08:10