Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хранене, здраве и научни изследвания в Световния ден за борба с диабета

БНР Новини
Проф. Здравко Каменов, Мария Христова и доц. Даниела Попова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Росица Александрова

В Световния ден за борба с диабета в „Нашият ден“ поглеждаме към рисковите профили и превенциите, свързани с диабета, който продължава да уврежда и покосява живота на милиони хора по света. Денят по традиция се отбелязва на всяка годишнина от рождението на канадския лекар и физиолог Фредерик Бантинг – един от откривателите на инсулина и лауреат на Нобелова награда за 1923 г. Почти век по-късно борбата със заболяването продължава, а редица фактори от т.нар. модерен живот и начин на движение и хранене утежняват ситуацията.
Защо превенцията е изключително важна за лечението на диабета и в двата типа и какво е необходимо да направим, за да сме спокойни, че няма да бъдем засегнати от болестта? Какви са хранителните режими, които е добре да следваме в началото на Коледните пости и какви грешки допускаме с диетите, които назначаваме сами на себе си и предприемаме без мнение на лекар? Как и защо начинът ни на живот влияе върху здравето и колко и какво зависи от нас? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл от проф. Здравко Каменов и доц. Даниела Попова.





Какво генетично изследване за превенция на диабет разработва екип от лекари от Катедрата по медицинска генетика към Медицинския университет в София, съвместно с българския биотехнологичен стартъп „Нутриген“ – информация в звуковия файл от д-р Марта Михайлова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Митев

Владимир Митев за ситуацията в Близкия изток

Владимир Митев е репортер в Румънска редакция на радио "България". Говори свободно румънски език. Отделно от това е завършил "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски" и създател също на блога "Персийският мост на приятелството". Участник в много и различни международни проекти. Блогът "Персийският мост на приятелството" набра доста популярност по..

публикувано на 28.07.25 в 15:25

Глобалното затопляне и предизвикателствата пред планинския туризъм: съветите на Момчил Цветанов

Юлските горещини в последните години ни карат все по-често да си задаваме въпроса: какво всъщност означава глобалното затопляне за ежедневието ни? За повечето от нас това вече не е абстрактно понятие от научни доклади, а реален фактор, който влияе дори на плановете ни за почивка. Ако морето вече не изглежда като идеалното място за отдих, защото..

обновено на 28.07.25 в 11:42

Акселераторът SCION подкрепя природо-базираните и чисти технологии

В последното издание на рубриката "Говорят зелените новатори на България" представяме една нова и много обещаваща инициатива – акселератора SCION, който цели да подкрепи стартиращи компании и академични екипи с идеи за природо-базирани и чисти технологии. Гост в студиото на "Нашият ден" е Константина Войнова – кофаундър и партньор в SCION..

публикувано на 28.07.25 в 10:10
Доц. Владислав Миланов и д-р Антоанета Начева

Езикът на политиците е неразбираем, зад него не откриваме човека

Тоталния разпад на обществения диалог, речевата агресия и върховенството на политическото клише коментират в предаването "Мрежата" д -р Антоанета Начева и доц. Владислав Миланов , преподаватели във Факултета по славянски филологии на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Д оц. Владислав Миланов :  "Чистото и задълбочено политическо..

публикувано на 28.07.25 в 08:55
Георги Трайков пред очакващите реставрация мебели

Теория и практика на реставрирането

Георги Трайков от София се захваща с реставрирането на мебели почти като на шега, а се увлича дотолкова, че създава собствено ателие и се сдобива и с помощник – тапицера Александър Петренко. Да се реставрират мебели изглежда лесно, но е свързано с много груба и фина работа, усет за душата на предметите и за тяхната история. И понеже Георги..

публикувано на 27.07.25 в 10:05