Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Доайенът Петър Дойчев за шопската салата и важните истини в българския туризъм

Снимка: nessebar-news.com
За всички, които го познават, той е Бате Петьо. Роден е на 19 септември 1924 г. в Бургас. И макар сега да живее в София, остава верен на родното място, което в началото на декември т.г. го удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас“. Другата голяма любов на Петър Дойчев е българският туризъм, на който посвещава целия си живот. Започва работа в отрасъла през 1948 година. Преминава през всички възлови професионални позиции: от администратор и екскурзовод до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма. С всеотдайност работи за създаването и управлението на най-значимите хотели, заведения, курортни комплекси, за обучението на кадрите, както и за утвърждаването на доброто име на отрасъла у нас и зад граница.
Петър Дойчев е автор на книги и учебни помагала. Канен е за гост-лектор в авторитетни учебни заведения по туризъм в Швейцария и Италия. Носител е на много отличия и награди, като орден „Стара планина“ 1-ва степен; обявен е за почетен гражданин и на Варна. Неговата биография трудно може да бъде разказана в броени редове, защото извън фактите има стотици хиляди преживявания, професионални и човешки срещи, които не могат да се поберат в  сухата статистика. Но най-важното е, че за тези дълги години всеотдаен труд Петър Дойчев е спечелил обичта и уважението на поколения специалисти в отрасъла и на безброй туристи в България и по света. Петър Дойчев е истинска енциклопедия за хората и събитията, белязали с най-ярките си черти родния туризъм. Една от незабравимите истории е свързана със създаването на Шопската салата, любима на поколения българи и чужденци. Какви ли апетити не е имало, спрямо нея. Хубавото си е хубаво! А когато е хубаво, винаги има желаещи да си го припознаят като свое. Или поне да ползват името, което на практика се е превърнало в кулинарна марка, която да привлича клиентите. При пътуванията зад граница българинът с изненада установява, че в менюто на много страни, особено на Балканите, се предлага и Шопска салата. И не само! Тя може да се окаже без печени чушки, да няма лук, например в Чехия и Словакия (šopský salát). В някои от тези страни бъдете готови вместо настъргано сирене отгоре, финалният завършек на салатата да е със … захар!  
Какви ли доводи не се привеждат, за да убедят потребителя, че тъкмо това е представата за автентичната рецепта! Когато човек се поразрови из старите издания, открива, че за масова употреба за пръв път рецептата за салатата е поместена през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под ред. на П. Чолчева и Ал. Русева.  
Имаме щастието, че доайенът на българския туризъм Петър Дойчев знае истинската история за създаването на Шопската салата, тъй като е личен свидетел на събитията. Да го чуем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Училището за деца с нарушено зрение във Варна празнува 120-годишнина

Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов", гр. Варна, е открито през 1905 г. в София, като Държавен институт за слепи.  Първият директор на ДИС е д-р п.н. Стойчо Донев, който е и родоначалник на българската специална педагогика за зрително затруднени. Д-р Донев е човекът, адаптирал Брайловата азбука на български..

публикувано на 21.05.25 в 17:24
Снимката е илюстративна.

Юношеството – възрастта на кризи и търсене на себе си

Днешните абитуриенти са децата, на които се наложи още в 7. клас – в ключовия момент за кандидатстване в гимназия – да преминат към онлайн обучение. По-късно, когато вече влязоха в гимназия, отново останаха по домовете си, без възможност да се запознаят с новите си учители и съученици. Въпреки това се адаптираха, устояха. Дори до вчера не беше сигурно..

обновено на 21.05.25 в 09:54

Българската кирилометодиевистика във времето на технологиите

Повод за разговора с проф. Андрей Бояджиев, ръководител на Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет и проф. Искра Христова в предаването "За думите" са 41-вите Кирило-Методиевски четения на Катедрата и 45-ата годишнина от създаването ѝ. Създаването на Катедрата по кирилометодиевистика е първият опит да се съчетаят в едно..

публикувано на 20.05.25 в 10:15

Природно земеделие – епизод 1: Биодинамично земеделие

Алтернативни ли са алтернативните методи на земеделие или са вече единствената устойчива възможност за човечеството да отглежда храната си, и какви, не на последно място, са причините за възникването им? Радиоенциклопедията "Природно земеделие" запознава аудиторията с историята, практиките и причините за възникването на движенията за..

публикувано на 19.05.25 в 15:10
д-р Антонина Кардашева

Емоционалната интелигентност се унаследява и трябва да се изучава

Емоционалната интелигентност (EQ) се открива в способността да разпознаваш, разбираш и управляваш собствените си емоции, като това включва и способността да изпитваш съпричастност и грижа към чувствата и емоциите на другите. Основните качества, които притежава един емоционално интелигентен човек, са: самосъзнание, самоуправление, мотивация,..

публикувано на 19.05.25 в 10:10