Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзархията, Православието, българите, свободата

| обновено на 29.08.19 в 09:43 БНР Новини
Николай Аретов, Пламен Митев, Митко Новков и Светослав Риболов
Снимка: Василена Мирчева

На 27 февруари 1870 г. със султански ферман е учредена българската Екзархия – дата, която се явява връх в дълголетните борби на българите за самостоятелна църква. За да се стигне до тук, изминат е труден, дори бих го нарекъл трънлив път, тъй като противникът съвсем не е бил за подценяване. Фенер, където се е намирала Патриаршията, е правел всичко възможно срещу настъпването на това значимо за българите събитие, имперска Русия също се е противопоставяла – помним знаменитите статии на Константин Леонтиев срещу българите, Високата порта пък изобщо не е бързала с обнародването на фермана, тъй като взаимните дрязги между гърци и българи са наливали вода в удържането на властта от страна на султана, насъсквайки едните срещу другите. Изобщо поредица от неблагоприятни обстоятелства, но въпреки това „Българския Великден“, както нарича тези борби Тончо Жечев, настъпва безапелационно. Всъщност, дори представителите на революционното движение, т.нар. „млади“ също не са кой знае колко големи адепти на църковните смутове, смятат, че за тях само се хаби народна енергия, драстично необходима за въоръжена борба срещу поробителя.

Тъй или иначе, 27 февруари 1870 настъпва и точно за него в предаването „Премълчаната история“ свои мисли излагат историкът проф. Пламен Митев, културологът и литературен историк Николай Аретов и теологът доц. Светослав Риболов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И децата със СДВХ в клас

В ценностната скала на българите образованието винаги е заемало едно от първите места. Затова началото на всяка нова учебна година е като национален празник. И тази не направи изключение. Както обикновено учители, ученици и родители бяха поздравени от министъра.На сайта стои поздравът на сегашния министър Цоков. "У важаеми ученици и Вие, скъпи..

публикувано на 19.09.24 в 16:50

Росен Богомилов: Директорът е човекът, който дава посоката за развитието на едно училище

На 17 септември, втория (не)учебен ден за софийските училища, разговаряхме с един нов млад директор на столично основно училище. Росен Богомилов е завършил история и география във Великотърновския университет и магистратура по образователен мениджмънт, работи като учител и заместник-директор на 106 ОУ "Григорий Цамблак", а от началото на..

публикувано на 19.09.24 в 12:20

Песни с пръст в раната

"Премълчаната история" се вглежда в знакови песни, отражение на националната съдба в нейните най-трагични и противоречиви моменти. Слушаме "Песен на Иван Шишман", "Шуми Марица", "Съюзници разбойници", българското изпълнение на Ива Ваня на "Лили Марлен", комунистическия марш "Септемврийци"... И си спомняме както събитията, вдъхновили тези творби, така..

публикувано на 19.09.24 в 08:45

Антарктида – познатата и непозната: 5 епизод – Къде сме ние, в сравнение с другите?

В последния пети епизод от поредицата за Антарктида ще добавим нови интересни факти за ледения континент и за работата на нашите учени там. Какво е усещането, след като акостираш на антарктическия бряг, разказва доц. др. инж. Борис Цанков, който изгражда т. нар. воден цикъл на българската база. Антарктида – познатата и непозната земя: 1..

публикувано на 17.09.24 в 16:25

Етика и генетика – от шанса към избора

Атом, ген и байт са частиците, с които може да се разкаже историята на ХХ век и които определят темите на съвременността. Комбинираните сили на ИИ и генетичните технологии позволяват човешката биология да бъде оформена от човешкото действие – или шансът бива заменен от избор. Етика и генетика е темата на "Часът на етиката" с проф. Стоян..

публикувано на 17.09.24 в 11:14