Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А сега накъде след „Апартаментгейт“?

| обновено на 12.04.19 в 12:07
Ива Дойчинова и Светлин Тачев в студиото на „Нашият ден“
Снимка: Кирил Чобанов

Това беше въпросът, който водещата на „Нашият ден“ Ива Дойчинова зададе на своите гости: политолозите Светлин Тачев и Стойчо Стойчев и политиците Христо Иванов от „Да, България“ и Явор Божанков от БСП.

Скандалът разразил се след разследване на журналисти от „Свободна Европа“ непрекъснато се разраства, като обхваща вече не само хора от Народното събрание и правителството, но и от правната система. Според Ива Дойчинова, апартаментите са само върхът на айсберга, а в основата стоят „огромни грабежи, размяна на власт срещу облаги“, което може да прилича на много близка катастрофа.

В подкрепа Светлин Тачев от „Галъп интернешънъл“ посочи данни, че „90% (от анкетираните) смятат, че „оставката на Цветан Цветанов е само замитане“.

Христо Иванов от своя страна смята, че проблемът е в прокуратурата, която трябва да се постави под обществен контрол. Той цитира председателя на Венецианската комисия, че: „Българската прокуратура не само че не се бори с корупцията, а генерира корупция“.

В тази насока мисли и депутатът от БСП Явор Божанков, който предлага председателят на КПКОНПИ да се избира от президента, а заместниците от Народното събрание. В аргумент Явор Божанков припомни, че първият скандал с апартаментите на Цветанов, е разследван (и оневинен) от представител на НАП, който по късно става депутат от ГЕРБ...

Смут внесе изказването на Стойчо Стойчев, който напомни, че сделките с „Артекс“ са от преди повече от година, но се изваждат сега, месец преди изборите. Предизборен ход, който ще нанесе вреда на всички освен ДПС, заключи той. Логично водещата го запита, дали пък не трябва да се примирим с корупцията...

Чуйте целия разговора в „Нашият ден“ в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40