Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиите по време на избори и случаят Росен Босев

Снимка: sbj-bg.eu

Тази събота в „Мрежата“ търсим отговор на няколко въпрос: Каква беше ролята на медиите по време на изборите за ЕП – кои бяха незададените въпроси, пропуснатите теми, измислените „проблеми“ и вменените тези по време на кампанията и след оповестяване на резултатите. Но преди това с адв. Александър Кашъмов, правен експерт в неправителствената организация Програма Достъп до информация, коментираме за какво бе осъден колегата ни Росен Босев? – за това че е изразил мнение по повод г-н Мавродиев или, че преди време в серия свои разследвания и публикации е бил критичен към съдия Петя Крънчева, която към днешна дата е съдията – докладчик по делото на Росен Босев.

Адв. Александър Кашъмов: „Формално Росен Босев беше осъден заради изказвания в една от големите телевизии по отношение на тогавашния председател на Комисията по финансов надзор г-н Стоян Мавродиев. Тук трябва да кажем, че в едно демократично общество, а на нас ни се иска да вярваме, че България е правова държава, съществува свобода на словото и тя обхваща в максимална степен всички граждани, включително и журналистите, които имат право да изказват критични менения, особено за хора, които са в управлението. Тези хора не случайно са наречени от Европейският съд по правата на човека „публични фигури“.  Много силно впечатление в този случай прави това, че съдията-докладчик е била обект на разследвания и публикации от страна на Росен Босев, но когато ѝ е поискан отвод, тя не го е дала. Това е нещо, което според мен не звучи прилично от гледна точка на изискванията на съдебната система за безпристрастност.“

Малко по-късно към разговора ни се присъединиха и доц. Жана Попова, преподавател във ФЖМК и Страхил Делийски, преподавател по политически науки в СУ „Св. Климент Охридски“.

Жана Попова: „За съжаление, този казус ще става все повече юридически, а не морален, а мисля, че е време да говорим и за моралната страна. Защото целият този казус с Росен Босев и делото, което беше проведено, е някакъв вид заплаха за журналистите.“

Страхил Делийски: „Ако дори оставим настрана юридическата и моралната страна на казуса, той пак е смущаващ, защото е показателен за едни специфични взаимоотношенията между политическата власт, едрия бизнес и медиите у нас. Отношения, които не просто деформират българската публичност като поле за свободна размяна на информация, но и отношения, които в голяма степен в контекста на току приключилите избори, заедно с кампанията преди това, деформират онова, което наричаме политическо представителство. Икономическият продукт е концентриран в ръцете на все по-малко хора, а това води до концентрацията на богатство, което пък води до концентрация на власт и концентрация на собствеността на медии. А оттам и до свръх представителство на интересите на едно все по-стесняващо се икономическо малцинство. И през медиите все повече се чува предимно гласът на хора с голям финансов ресурс. Това се отрази ясно и в предизборната кампания, която приключи с политическата апатия на ниската избирателна активност на хората. Това е отговорът на хората към взаимоотношенията: власт – едър бизнес – медии. И позволете ми една метафора, задълбочаващото се недоверие към политическата система и големите партии у нас е незаконното дете на тези интимизирани отношения между политическата власт, едрия бизнес и медиите.“  

Чуйте целия разговор с адв. Кашъмов, доц. Попова и политолога Страхил Делийски в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56