Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По житейските серпентини в "Годината на петела"

БНР Новини
Тереза Боучкова
Снимка: ИК "Персей"

Чешката авторка Тереза Боучкова, която гостува у нас, е родена в годината на петела по китайския календар в семейството на Павел Кохоут (на чешки kohout означава петел).

След няколко завъртания на цикъла годината на петела отново застига авторката и се превръща в повратен момент тя преживява разрив на отношенията си с децата, творческа криза и криза на средната възраст.

"Годината на петела" е храбра книга, защото показва едно различно лице на родителството. Приемаме майчинството за свещен атрибут на жената, родителството за хармонична връзка, а осиновяването – за благороден жест. В романа на Боучкова – двете ѝ осиновени деца са от ромски произход и когато достигат пубертета, започват да вземат дрога, разрушавайки семейството.

Боучкова пределно честно разказва собствената си история, осмелявайки се да взриви представи и образи, които сме приели за даденост и като хора, и като общество. 

До написването на романа Боучкова има редица литературни опити, но продължава да е известна като дъщерята на големия дисидент Павел Кохоут. 20-годишна, тя подписва "Харта 77" – в която се настоява за спазване на човешките права. Кохоут е прогонен в чужбина и дълги години живее в Австрия, а Боучкова страда от репресиите и тормоза на властта, забранено ѝ е да учи, работи като чистачка и в същото време се опитва да създаде семейство.

Със съпруга си осиновява първо едно, а после още едно момче, а след това ражда третия си син. В романа са засегнати и отношенията на Боучкова с баща ѝ, известна публична фигура, както и с Вацлав Хавел, с когото майка ѝ е имала връзка след развода си.

След написването на книгата и двамата я съветват да промени някои неща, да спести други и да мълчи за трети, баща ѝ дори спира да ѝ говори за 20 години. Така че успехът и читателската популярност на този роман-изповед идват при Боучкова на висока цена.

"Годината на петела" се радва на широк читателски интерес, но не получава критическото признание. Тя руши образи и стереотипи, събаря икони и подвига въпроси.

Боучкова е надарен писател с богат и наситен стил, пишейки за кризата и кризите, които я връхлитат, тя преплита отчаянието и чувството за безизходност с ирония и надежда. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23