Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2020 - година на Бетовен

БНР Новини
Графит с лика на композитора в Бон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Музикалната 2020 ще бъде белязана от 250-а годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен - eдин от най-разпознаваемите и влиятелни композитори, живяли някога.

В родния му град Бон честванията вече започнаха. През годината се предвижда представяне на над 300 проекта, свързани с композитора.

Точната дата на раждането на Бетовен е неизвестна. Знае се, че е бил кръстен на 17 декември 1770 година. Още от дете той учи пиано, орган и цигулка, а на 7-годишна възраст изнася първия си концерт. На 12 вече композира първите си малки пиеси.
През 1792 година заминава за Виена и остава там до края на живота си.
Умира едва 56-годишен на 26 март 1827 година - навярно от цироза на черния дроб.

"Не е трудно мисловно да пренесем Бетовен в днешния свят, тъй като той е една от първите глобални мега-звезди - каза в словото си по повод откриването на годината на Бетовен, немската министърка на културата Моника Грютерс. - Неговата музика докосва, трогва, вдъхновява и свързва хората, преодолявайки границите."

Родната къща на композитора в Бон, която днес е музей, отвори врати след ремонт на стойност 3,75 млн. евро. и ще е домакин на множество прояви, сред които премиера на "The Nine Project" - творба на международно известния китайски композитор Тан Дун, вдъхновена от Бетовен.



Виена, другият град, с който е свързана съдбата на композитора, ще отбележи годишнината с цели три постановки на "Фиделио". Виенските филхармоници са се посветили на камерната музика на композитора, те работят и по записа на интерактивна аудио пиеса “Beethoven’s Vienna” - създадена за домашно слушане.

За годишнината е създадено специално приложение с добавена реалност, което ще бъде на разположение на гостите на австрийската столица, а ще може да се активира и на няколко специални точки в различни градове по света.

Австрийската национална библиотека ще покаже изложба "Светът на човека и Божията искра", която разкрива сложните отношения на композитора с жените, благодетелите, музикантите и с племенника му - комуто извество време Бетовен е бил попечител. Ще могат да се видят писма, рисунки и ръкописи, както и живописни платна, вдъхновени от Шестата симфония, наречена Пасторална, от художника Йозеф Мария Аухенталер - те са били реставрирани и ще се показват наред с творби на Густав Климт, Карл Мол, Алфред Ролер и др.



С Бетовен приключва епохата на „Виенската класика”. Композиторът с навъсения поглед и рошава грива влиза в историята като музикален революционер и първопроходник на музикалния романтизъм.
В своята Девета симфония той прави нещо наистина революционно: включва хор в едно инструментално произведение. Музиката на Бетовен има собствена драматургия, а композиторът често пъти избира кратки, лесно запомнящи се теми - като началото на неговата Пета симфония.
Бетовен оставя на поколенията общо 240 произведения - симфонии, клавирни концерти, струнни квартети и една опера.

За меломаните Софийската филхармония ще предложи цикъла "Магията на Бетовен" от две части. Ето какво предстои в първата част на цикъла:

26 януари 2020

Иво Погорелич, пиано

Найден Тодоров, диригент

В програмата:

Роберт Шуман – Концерт за пиано

Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 7

6 февруари 2020

Нанджу Лий, цигулка

Кери Лин Уилсон, диригент

В програмата:

Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 4

20 февруари 2020

Юлиян Рахлин, цигулка

Сара МакЕлрави, виола

Юлиян Рахлин, диригент

В програмата:

Лудвиг ван Бетовен – увертюра Кориолан

Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония концертанте

Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 6 „Пасторална“

27 февруари 2020

Георги Черкин, пиано

Саша Гьотцел, диригент

В програмата:

Лудвиг ван Бетовен – Коцерт за пиано № 1




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23