Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвъд хвалбите на политиците

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Реалната икономическа картина, отвъд експлоатираните от висшите ни политици числа, ви показваме в „Нашият ден“ заедно с Николай Драганов, социолог и автор на онлайн изданието „Барикада“. Него питаме кои би трябвало да са непосредствените цели на управляващите, когато става въпрос за живеещите под линията на бедността, за работещите бедни и за уязвимите групи от населението.

„Икономическото неравенство е голям проблем. България е първенец по него в Европейския съюз – по всички показатели, които го измерват. Това е една от основните теми по които би трябвало нашите политици да дебатират.“ – каза Николай Драганов.

Според него на първо място верният път е проблема да бъде признат.


А за глобализацията и консумеризма, три години след смъртта на социолога Зигмунт Бауман, който ни показа духовните измерения на привидно финансовите кризи, говорим с доц. Вяра Стоилова, преподавател в катедра „Икономическа социология“ на УНСС.

Доц. Вяра Стоилова: Усещането за свобода е основно чувство на съвременния човек. В ролята си на потребител в пазарната икономика е свободен, той е свободен да избира.
В условията на глобализация и дигитализация света се превръща в един огромен он лайн супермаркет, без значение от вашето физическо местонахождение, достатъчно е да бъдете свързани в мрежата и разбира се достатъчно е да имате кредитна карта, с която да удовлетворите вашите желания. Парадигмата на днешния свят е кредитната карта, с която вършим чудеса и трудностите, когато трябва да изплащаме задълженията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16
Босилеград

Дни на българското документално кино в Босилеград

До 14 септември в Босилеград ще се проведе второто издание на фестивала "Дни на българското документално кино". Инициативата е на сдружение  "ГЛАС" – Босилеград – в "Нашият ден" разказва Александър Димитров . Българите от малкия сръбски град ще се срещнат с вълнуващи киноразкази за музика, културни явления, спортни и житейски постижения и..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36
Наталия Маева

Акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

Запознаваме слушателите на Lege Artis с акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество . На телефонната линия на предаването директно от Виена се включва кореспондентът Наталия Маева – журналист, трансплантиран пациент, член на Европейската асоциация по пулмонална хипертония. Българското общество на пациентите с..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09