Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Не казвай на мама“ с онлайн премиера

Снимка: @donttellmamabook

След осем години работа върху романа „Не казвай на мама“ авторът Николай Йорданов ще го представи онлайн – във Фейсбук страницата на фондация „Single Step“ в разговор с журналиста Георги Тошев.

На 8 май от 20.30 часа романът ще има своята официална премиера, която ще бъде придружена от късометражен танцов филм, въвеждащ публиката в света на литературните герои. Освен киноадаптацията „Не казвай на мама“ включва още артфотографии и видеоминиатюри. Зрителите ще могат да участват в представянето на мултимедийния роман с въпроси и мнения.

„Не казвай на мама“ разказва историите на десет хомосексуални момичета и момчета. Сюжетът се развива в продължение на повече от 40 години в осем държави на четири континента. Макар сериозно да засяга темата за ЛГБТ общността, романът всъщност говори за нормалните човешки преживявания. В основата му са любовта, взаимоотношенията между хората и отношението им към света, приемането и отричането и несподелените тайни. Чрез историите в книгата авторът припомня, че сексуалността, етносът и религията ни определят като хора, но не са най-основополагащите фактори за това кои сме всъщност. С това той казва, че не бива да игнорираме различията, а напротив – трябва да ги приемем и да живеем с тях.

Според Николай Йорданов вече е назряло времето да се заговори за ЛГБТ общностите у нас и по света, защото карантината, под която те живеят, е перманентна. С романа „Не казвай на мама“ той изследва живота на тези хора, които са поставени пред ограничения и не могат да се възползват от изконното си право, а именно – да живеят пълноценно. 

Николай Йорданов е креативен продуцент на немалко телевизионни предавания, асистент по драматургия и преподавател по риалити телевизионни формати в НАТФИЗ. Автор е на биографичната книга „Записки по ада“, която разказва за живота на Валя Червеняшка – една от осъдените на смърт медицински сестри в Либия. „Не казвай на мама“ е дебютният му роман.

Подробности за премиерата и темата на книгата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23