Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на международна солидарност на журналистите

Ирина Недева: Вярвам, че журналистическа солидарност има

Важно е разграничаването между журналистика и пропаганда

Ирина Недева
Снимка: Радио Шумен

По-голяма ли е солидарността на журналистите в България от тази за свободата на словото у нас. Отстоява ли журналистическата гилдия правото на журналистите да вършат работата си, без да са подложени на заплахи, вербално и физическо насилие? Индикация за какво са поредните случаи на саморазправа и обиди към журналисти?

Журналисти от различни медии споделиха в "Нашият ден" своята гледна точка по повод Деня на международна солидарност на журналистите.

Ирина Недева, журналист в програма "Хоризонт" на БНР, председател на Асоциацията на европейските журналисти, коментира:

"Приемам днешния ден с ясното усещане и разбиране, че солидарността е нещо изключително важно, че професията ни е изправена пред сериозни изпитания. Едно от тях е разграничаването между журналистика и пропаганда. И ако разберем добре нееднозначната история на Юлиус Фучик, ще сме по-добре подготвени като общество да виждаме по-лесно и по-ясно разликите между журналистика и пропаганда. 

Но начинът, по който функционират, вкл. и темата за солидарността, в разказа на предишния режим, също тоталитарен, както и нацизмът, води до това да не можем да разбираме същината на проблема. 

Какво се случва днес – в нашето разделено и поляризирано общество? Инерцията от тоталитарното ни минало се проявява и до днес. Виждаме ласкатели и пропагандатори на властта. Затова е разбираемо, че хората казват: "Оставете ги тези медии, не вярваме на никого!" И когато настояваме за солидарност, те подразбират привилегии."

Според Недева институциите не разбират много какво означава журналистика днес. "Последните изказвания на висши представители на МВР след арестите и побоя и счупването на камери на журналисти по време на сблъсъци на 2 септември ясно показват, че силовите институции и до днес не разбират какво работят журналистите."

Журналистката е по-скоро оптимист от последните развития. "Да, наистина, има поляризация, но това засилва контраста и изчезва сивият цвят, става по-отчетливо. Черно-бяла е ситуацията, но поне води до възможност хората да се ориентират и да не поставят всичко под общ знаменател. Това е една от мантрите на мъчителния ни преход – всичко беше определяно като сиво, като "всички сме маскари", "нямаме избор"... 

Недева вярва, че има журналистическа солидарност "и с осъзнаването на професионалната не гилдия ще имаме все повече шанса да говорим, че солидарност съществува и тя е важна не защото ние подкрепяме себе си, заради някакви привилегии, да не бъдем бити по протести, а заради това, че показваме недъзите на властта и това е полезно, защото защитава обществения интерес.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56