Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е „тайната библиотека“

Снимка: enthusiast.bg

Книгата „Тайната библиотека“ на Оливър Тиърл изследва пресечните точки между книги и истории на Западния свят и осветява някои от най-завладяващите аспекти на нашата цивилизация. А писателката и преводачка Боряна Дукова допълва този преглед с историите на трима български писатели – Яворов, Димитър Димов и Яна Язова.

В тази бърза обиколка из въображаема библиотека, пълна с известни и не дотолкова познати заглавия Тиърл търси отговори на въпроси като: какво е направил Евклид, което се оказало епохално важно, предвижда ли научната фантастика бъдещето, кой е написал първата готварска книга, действително ли викторианците са били толкова благопристойни и наистина ли романите са били толкова свенливи тогава.

Оливър Тиърл, който е преподавател по литература, търси непознати факти за световно известни автори. Всички са чували за древногръцкия поет Омир, но знаем ли нещо за писателите, които са го пародирали? Разказите на Едгар Алън По са световноизвестни, но малцина са наясно, че една-единствена от книгите му се е продавала добре, докато бил жив. Няма човек, който не е чувал, че Шекспир е написал „Хамлет“, но той далеч не е бил първият, писал на тази тема.

„Тайната библиотека“ разказва за книгите, останали незабелязани, избутани зад гърбовете на библиотечните рафтове, но повлияли за оформянето на културното и интелектуалното развитие на нашата цивилизация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хунгарикуми – уникално от Унгария

На 1 юли Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз. По този повод в понеделник (8 юли) от 14 ч. в градинката на Кристал ще бъде открита изложбата "Хунгарикуми – уникално от Унгария" .  Повече за проекта в "Артефир" разказва директорът на Унгарския културен институт "Лист" Сандра Мишкеди . Хунгарикуми е събирателно понятие,..

публикувано на 08.07.24 в 08:45
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28