Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мъже без мустаци“ на Братя Мормареви – отново на книжния пазар

Романът за деца „Мъже без мустаци“ излиза за първи път през 1986 г. и възкресява първите години след Втората световна война, когато в България всичко, наистина всичко се променя. 

На фона на политическия ураган четири деца с безгранично въображение влизат в ролята на квартални детективи. Романът е екранизиран в телевизионен сериал, няколко години след литературната премиера.

Братя Мормареви са авторите на някои от любимите класики в златния фонд на българската детска литература – "Войната на таралежите", "Васко да Гама от село Рупча", "Лили".

До смелите таралежи, които воюват, за да имат баскетболно игрище между блоковете, и до Васко да Гама, който приключенства по моретата, има още много години, а още повече има до неудържимата Лили, която обръща цялата държава с главата надолу със своите лудории. 

Но и тук, в този относително непознат за младите читатели роман на Братя Мормареви, децата са си деца – смели, непокорни, заразени с духа на времето си, което се отрича от миналото и се кълне в бъдещето. Както всяко поколение, навярно прави по един или друг начин.

Художник на корицата е Дамян Дамянов

ВИЖТЕ ОЩЕ

За белите петна и тъмните ъгли в съвременната българска история на изкуството

В предаването "Какво се случва" този път се разказва за това, което вече се е случвало. И по точно – за белите петна и тъмните ъгли в историята на българското изкуство от близкото минало – близкото несвършващо междувековие.  Променя ли се реалното положение в изкуството от тази недоосветеност? Защо съдбата на някои автори е като да са изтеглили "късата..

публикувано на 28.08.24 в 10:00
Владимир Люцканов

Владимир Люцканов: "Аполония" е низ от причудливи и луди случки

Владимир Люцканов – актъор, сценарист и режисьор, един от първите аполонци – си припомня в "Нашият ден" първите стъпки на "Аполония" и любими фестивални моменти. Люцканов е бил сред координаторите на "Аполония" още през втората година от нейното съществуване. Работата е била денонощна и изпълнена с ентусиазъм и куриозни случки. Люцканов..

публикувано на 28.08.24 в 09:08

Изложба с произведения на Наум Хаджимладенов в София

През лятото на 2024 година се навършват 130 години от рождението на изтъкнатия български художник, живописец и график Наум Хаджимладенов (1894 -1985 г.). Годишнината се отбелязва с възпоменателна изложба в Художествената галерия "Проф. Васил Захариев" в родния град на твореца Самоков и столичната галерия Artmark . Наум Хаджимладенов е един от..

публикувано на 27.08.24 в 08:10

Хуан Карлос Отеро ще води първия у нас професионален уъркшоп по фламенко

Испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро пристига след броени дни в нашата страна. В София той ще води първия за България професионален уъркшоп по фламенко танц. Заниманията ще се проведат от 7 до 11 септември в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", а организатор е фондация "Ден Гри". Уъркшопът, който е..

публикувано на 26.08.24 в 17:50
Георги Караманев, Етиен Янев и Радина Владимирова

Дигитални двойници – за и против

Искате ли да общувате с дигитален двойник на ваш близък или любим човек? Бихте ли позволили вашите близки да общуват с ваш дигитален двойник след вашата смърт? Къде са границите на идентичността, човешкото и добрия вкус в дигитална среда? “Вечното аз” е във фокуса на дискусията в това издание на “Гласът на времето”. В него се обсъжда възможността..

публикувано на 26.08.24 в 16:00