Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да расте, без да старее

| обновено на 19.10.20 в 13:13
Снимка: БГНЕС

Градовете са отражение на живота, който протича в тях и на начина, по който е организиран. За хроничната липса на общ план и стратегия за бъдещето на София се говори от години. Преобладава мислене и действие на парче, което пък води до затруднена комуникация. В песимистичния сценарий градът заприличва все повече на един от злощастните си квартали – Манастирски ливади", в който обитателите почти воюват за всеки квадратен метър площ.

Проблеми като свръхзастрояването, затруднения трафик, намаляващите зелени пространства и високото строителство не бива да се решават на парче и по преценка на отделните общини, съставляващи града.

С необходимостта от общ план и поне минимален консесус как трябва да се развива градът, се заема общинско предприятие "Софияплан", което кординира дейността на отделните общински стурктури, изграждащи жизнената тъкан на града.

"Общ устройствен план съществува и сега, но много ог гражданите не го знаят. "Софияплан" работи той да бъде подобрен и комуникиран правилно, така че да убеди хората, че градът има как да се развиваи управлява разумно и в обществен интерес" – каза арх. Любомир Георгиев, директор на общинското предприятие.

Общият устройствен план също така трябва да минимизира грешките или недобросъвестната дейност на отделни овластени индивиди и да коригира пропуските.

В началото на следващата година ще започнат обсъжданията на новия устрйствен план и арх. Георгиев подчерта, че се надява на гражданска активност, защото: "Общуването с граждани, които не са специалисти, е много ценно. От тях няма да разберем как да се случи нещо, но ще разберем какви са практиките, приоритетите на тези хора, от какво се вълнуват най-много. Това е важно, за да може ние, като специалисти, да можем да подредим инструментите, да използваме инструментите на планирането, на финансирането и т.н., за да може да удовлетворим тези желания."

Чуйте целия разговор с арх. Георгиев.


Приоритетите в „Програма за София“ – план зa интeгpиpaнo paзвитиe нa Cтoличнa oбщинa, щe нacoчвa пpoгpaмнo финaнcиpaнe oт Eвpoпeйcĸия cъюз зa пepиoдa 2021-2027 г. как ще става това, разказва урбанистката Станимира Николова от екипа на "Софияплан".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25
д-р Ани Шкодрова

Защо пациентът и терапевтът трябва да "кликнат", или за важността на доверието в терапията

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" имахме удоволствието да разговаряме с д-р Ани Шкодрова – психиатър с дългогодишен опит и съосновател на център "Емпатиум", посветен на психичното здраве и възстановяването. В интервюто тя сподели важни неща относно терапевтичния процес и значимостта на доверието между пациента и терапевта...

обновено на 04.10.24 в 12:27
проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Толошанова

Какво се случи на конференцията във Виена, посветена на арбитража в Югоизточна Европа?

Какво се случи на конференцията във Виена, посветена на арбитража в Югоизточна Европа? За новите технологии и сигурността, и свързаните с тях особености на арбитражното производство – разказва  проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, най-младата жена – професор по право, дългогодишен консултант на "Законът и..

публикувано на 04.10.24 в 12:25
Реплика от 1997 г. на компютъра на Атанасов – Бери в Центъра Дъръм, Щатски университет на Айова

121 години от рождението на "бащата на компютъра" – Джон Атанасов

На днешния 4 октомви се отбелязват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, известен като "бащата на компютъра". Роден в семейство на българин и ирландка, Атанасов проявява ранни наклонности към математиката и електротехниката. Придобива образование в областта на електроинженерството, след което защитава магистърска степен по математика и..

обновено на 04.10.24 в 10:11

Космическата седмица: България отбелязва своя принос в световните изследвания

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" темата беше отбелязването на старта на Световната седмица на космоса. Какви събития и инициативи планира България, за да отбележи това значимо събитие? В ефира на предаването, проф. Георги Сотиров , член на Научния съвет към Института за космически изследвания и технологии към БАН, сподели..

обновено на 04.10.24 в 09:39