Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фантазия и мистика в творбите на Елена Темелкова

3
Симбиоза

Елена Темелкова"Винаги е интригуващо и забавно да видиш други земи и да се докоснеш до някаква чужда култура. За художника казват, че той гледа с други очи. За това за него е особено вълнуващо да бъде другаде. Няма как де не се впечатлиш от различното и да не поискаш да го нарисуваш." – споделя художничката Елена Темелкова.

Елена Темелкова завършва Националната художествена академия – София в класа на професор Марин Върбанов – специалност „Текстил и мода“. Работи в областта на живописта, монументалната текстилна пластика, живопис върху коприна, интериорен текстил, иконопис, уникални рисувани облекла и аксесоари. Нейни произведения са притежание на галерии и частни сбирки както у нас, така и във Франция, Германия, Гърция, Сърбия, Македония, Турция, Румъния, Италия, Испания, Кипър и др. Член е на Съюза на българските художници. Преподавала е рисуване и художествен текстил в училище с разширено изучаване на изобразително изкуство „Христо Ботев“ – с. Дрен (1992-2009г.). Сега ръководи школа по рисуване в Обединения детски комплекс в гр. Радомир.

Спомен от лятотоНейни творби присъстват в общи национални и международни експозиции и е осъществила 30 самостоятелни изложби – текстилна пластика, акрилна живопис и живопис върху коприна. Като дизайнер е представила уникални облекла (нейно авторско изпълнение) в четири авторски ревюта, както и по време на много други модни спектакли. Участва в редица международни пленери по изобразително изкуство в Гърция, Сърбия, Македония, Турция, Румъния, България.

Организатор е на Международен живописен пленер „Рударци“, с първо издание през 1998 г. Член е на жури в Международния фестивал на маскарадните игри в Перник – „Сурва“.

Елена Темелкова е отличена с I и II награда за приложно изкуство „Струма“, Награда за декоративно изкуство от СБХ, както и Диплом за високи постижения в обучението по изобразително изкуство. Получава и Почетна грамота от кмета на гр. Перник, като признание за нейния принос в изграждането на съвременния духовен облик на града. От 2011 г. тя е директор на Градската художествена галерия - Перник.

Галерията е създадена през 1958 година и оригинални произведения на изобразителното изкуство са изложени в три експозиционни зали. От 1 януари 2006 година нейният статут е на Музей за произведения на движимите културни ценности.

За образите и сюжетите в творбите на Елена Темелкова, създадени с много любов, фантазия и мистично обаяние, за юбилейната 30-а изложба – чуйте повече в звуковия файл.


Снимките в материала са предоставени от Елена Темелкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Николай Бинев

На днешен ден през 1934 г. в Сливен е роден българският актьор и певец Николай Бинев. Той остава в историята с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа в Младежкия театър. Режисирал е седем постановки, а някои от тях и превежда . Николай Бинев: Актьорът с брилянтен усет за комичното и драматичното..

публикувано на 05.07.24 в 09:31

Наталия Йорданова изследва човешката природа през цифровите изображения

Наталия Йорданова представя в галерия "Аросита" своята изложба "Безцветните зелени идеи яростно спят". През последните 10 години Наталия създава светове, които изследват човешката природа, състоянието на човека, емоционалността и отношенията със заобикалящата среда през технологичното взаимодействие. Голяма част от тази творческа дейност..

публикувано на 04.07.24 в 16:05

Пътуване във времето – "Преди кафето да изстине"

Едва ли има човек, който не си е задавал поне веднъж въпроса какво би сторил, ако имаше машина на времето. Романът "Преди кафето да изстине" на японския писателТошиказу Кавагучи предлага на своите читатели един интимен и вълнуващ поглед към тази недостижима човешка фантазия. В "Нашият ден" Десислава Желева разказва повече за един от..

публикувано на 04.07.24 в 12:24

Ели Иванова с "52 исторически разходки из България"

В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Ели Иванова обръща внимание на малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи. Изданието не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. То е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се..

публикувано на 04.07.24 в 08:50