Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Ирина Вълчанова: Истинската инвестиция е да привлечеш децата от малки като слушатели

Ирина Вълчанова
Снимка: Здравко Петров

В месеца на програма „Христо Ботев“ в “Нашият ден” главен герой е Ирина Вълчанова – зам. главен редактор в програма „Хр. Ботев“ на БНР, ръководител на Детската редакция и един от създателите на детския сайт на БНР.

"Моята първа среща с радиото е била в невръстните ми детски години, когато слушах вечерната приказка на "Крилат Вятърко" от едно радио, което имаше зелено око. Стар радиоапарат. Аз си мислех, че от там ме наблюдават. Била съм 4-5-годишна. Апостол Карамитев четеше приказката... И двамата ми родители са свързани с радиото – баща ми е един от основоположниците на радиотеатъра, майка ми беше режисьор. Аз ходех понякога с тях в радиото. Най-интересно ми беше студиото – което е забранено за влизане и което има светофар отпред и вътре.

По-късно постъпих в детската радиогрупа. Тогава приемаха деца с изпит, обучавах ги на правоговор, на четене на разни материали. Идеята беше да участваме в различни предавания – ние влизахме да работим за радиото. Изискванията бяха доста строги. Водеше я Слава Матова. Това си беше абсолютна школа за поведение пред микрофон. Тази школа ме заведе на първата ми истинска среща с Апостол Карамитев, когато заедно четохме "Бърканица в приказките на Джани Родари". Аз бях страшно уплашена. Апостол Карамитев беше доста строг на вид, но когато се усмихнеше, имаше много тънко чувство за хумор, просто се разтапях. Имах възможност да разбера колко добър, сърдечен човек и приятен за общуване. 

После Сашо Авджиев ме покани като събеседник – в ролята ми на млад учител (по разпределение). И когато приключихме, той ме попита "Ти докога ще преподаваш?". Този въпрос ме накара да се замисля. Той ми каза, че предстои конкурс за човек в Детска редакция – тогава най-голямата редакция на радиото – 17-18 души. Явих се на този конкурс – не ме взеха веднага. Всеки от нас минаваше през всички възможни обучения. Имаше много рубрики – работила съм какво ли не в тях. Освен воденето, ние обикаляхме и България – имахме предавания пред публика в големи зали, всичко беше на живо. Работа колкото журналистическа, толкова и актьорска.

Детският сайт ни беше голяма мечта – трудно стигнахме до нея, но успяхме. Това се случи преди 4 години. Детското.БНР има доста фенове и ние сме горди с това. Това е истинската инвестиция – да привлечеш децата от малки като слушатели."

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кръгла маса "Съвременна доминиканска литература" в СУ "Св. Климент Охридски"

На 3 октомври от 18.00 ч. в Конферентната зала в Ректората ще се проведе Кръгла маса "Съвременна доминиканска литература". Събитието се провежда в рамките на Празниците на културата на Доминиканската република (1-6 октомври) в Българския културен център в София. Гости ще бъдат четирима изтъкнати писатели и общественици от далечната карибска..

публикувано на 02.10.24 в 17:55

"Буржоата благородник" на сцената на Сатиричния театър

На 3-ти октомври в Сатиричният театър " Алеко Константинов " е премиерата на спектакъла " Буржоата благородник " от Жан-Батист Поклен Молиер. Режисьор на представлението е актрисата Бойка Велкова, сценографията е дело на Чавдар Гюзелев, костюми – Тита Димова-Вантек, музика – Теодосий Спасов и пластика – Мила Искренова. "Буржоата..

публикувано на 02.10.24 в 15:58
Лалех Барзегар

Минимализмът в изкуството на иранската художничка Лалех Барзегар

Новият артсезон на "Орловска" 10 в Габрово започна с изложбата на иранската художничка Лалех Барзегар "Повторение на формата". Картините ѝ са изследване на минималистични форми и повтарящи се техники. Ето какво споделя тя: "Експериментирах, като намалих детайлите и цветовете, за да видя дали пространството и емоцията могат да бъдат предадени чрез..

публикувано на 02.10.24 в 14:36

"Страст под брястовете" и фанатизмът да притежаваш

Драматичният театър в Търговище гостува на софийската публика с най-новия си спектакъл "Страст под брястовете" от Юджийн О’Нийл. Постановката по пиесата на големия американски драматург, позната на българската публика и под заглавието "Любов под брястовете", е на Денислав Янев. Според неговия режисьорски прочит "Страст под брястовете" не е просто..

публикувано на 02.10.24 в 13:05
Бистра Льошевалие, Ретроспектива, НГ „Квадрат 500“ – „След“, 2024

За мисията и политиката на Националната галерия

"Музей в ефира" се завърна в програма "Христо Ботев" на 23 септември с предаване, посветено на важните събития в художествения ни живот през изминалите летни месеци. А някои от тези събития бяха свързани с Националната галерия. Това някак се подразбира – или би трябвало да се подразбира, когато става дума за такава институция. Тя е музей с постоянна..

публикувано на 02.10.24 в 08:45