Стигат ли до потребителите стоките от малките фермери и земеделски стопани?
Темата коментира в “нашият ден“ д-р Стоилко Апостолов, председател на Фондация за биологично земеделие “БиоВселена“.
“Първо, да разделим производителите според това как произвеждат, тъй като има доста производители вече, които са официално регистрирани в Агенцията по храните. Преди десетина години излезе една наредба 26, според която всички, които имат собствено стопанство, отглеждат животни и произвеждат – мляко, месо, яйца, могат да се регистрират и да си оборудват такива малки обекти за преработка на храни. Да произвеждат сирене, млечни продукти, месо, яйца, риба и т.н. до определени количества и да ги продават в няколко определени района на страната. Така че има такива, които са одобрени, регистрирани, които се проверяват, регулярно пращат проби за анализи и можем да кажем, че техните продукти са безопасни.“
“Има обаче и една огромна група производители, които не са регистрирани никъде, които в безброй групи – фейсбук и други социални медии произвеждат, продават, доставят. За тях моето мнение е категорично, че първо, е рисково да се пазарува от такива производители, второ, някак не е редно. Няма контрол, няма никаква гаранция, няма проследимост. Няма как, ако се отровите от такъв продукт примерно, или получите някакво разстройство и т.н., няма как да докажете, че сте купили от такъв производител. Няма касова бележка, няма регистрация на Агенция по храните, няма нищо.“
Защо не се регистрират производителите?
“Големият въпрос е – как е възможно да се случва всичкото това. Тъй като това не са изолирани единични случаи, това означава, че след като е възможно да се случи, някой го позволява и то в големи мащаби. За мен не са кой знае какви пречките, една регистрация по наредба 26 не е толкова сложно. Вече имаме повече от 2500 такива регистрирани производители, повечето са производители на мед, но над 150 са производители на мляко и млечни продукти.“
Достигат ли до крайния потребител продуктите от регистрирани стопанства?
“За радост всички, които са регистрирани, които работят законно и произвеждат, можем да кажем, че това са продукти, произведени в малки стопанства, някои от тях в отдалечени, планински райони. Приемаме, без да можем да го твърдим с някакви доказателства, че това са по-здравословни, по-чисти храни, произведени с ръчни занаятчийски методи. Далеч от индустриалната храна, която можем да намерим в търговските вериги. За радост тези, които са тръгнали по пътя на законно производство, се оправят, намират начин продуктите им да стигнат до потребителите. Първият им канал за продажба са фермерските пазари и доставки до малки магазинчета. Една немалка част изпращат и с куриерски фирми.“
Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Култовото предаване "И рибар съм, и ловец съм" тази неделя беше гост на Сдружение ловно-рибарско дружество "Сокол" в град Харманли. Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев проведоха увлекателни беседи на интересни и важни въпроси – за дивите свине, за африканската чума и предпазните мерки срещу нея. Също и за другите едри бозайници, за хищниците...
На 15 октомври светът отбелязва Международния ден на белия бастун – символ на независимостта и самостоятелността на хората със зрителни увреждания. Историята на този ден започва през 1921 година , когато Джеймс Бигс , фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В опит да се приспособи към новата си реалност и да се движи..
Снощи бе открит най-големият книжен панаир в света — Франкфуртският панаир на книгата , който и тази година събира автори, издатели и професионалисти от литературната индустрия за пет дни в западния германски град. Както споделя директно от мястото на събитието Светлозар Желев, атмосферата е заредена с вдъхновение, а фокусът на тазгодишното издание са..
Фондация "За Доброто" обяви предстояща символична акция под надслов "Бутаме детското здравеопазване" – инициатива, която цели не конфронтация, а разговор и осъзнаване на проблемите в системата на детското здравеопазване у нас. Заместник-председателят на фондацията Свилена Георгиева разказа в ефира на Lege Artis какво стои зад тази идея и какъв е..
Предаването "Другият до мен" (всеки понеделник от 15 до 16.30 часа) започва нова рубрика – "Професия Човек", в партньорство с Фондация "За нашите деца". Веднъж месечно ще срещаме аудиторията със социални работници, в най-общия смисъл на думата, които ще разказват истории от своята практика, ще говорим за личната им мотивация, ще ни запознават с..
На днешния Петковден своя патронен празник празнува Академичен хор "Света Параскева" към Националната художествена академия в София...
Нобеловият комитет обяви носителите на Нобелова награда за физиология или медицина за 2024 година. Престижното отличие бе присъдено на трима..
Фестивалът на съвременната българска керамика се наложи през последните години като най-голямото и обединяващо събитие, което мотивира художниците..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg