Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незрящият писател Иван Янев ще представи премиерно вторият си роман – „Симаргал“

Иван Янев
Снимка: личен архив

„Симаргал се ражда от тъмнината, за да се бори със светлината, за да търси справедливостта и да се отправи на нови приключения с любовта.“ Това е в основата на сюжета на новия роман на незрящия писател Иван Янев, в който героят Ян се сблъсква с нови актуални и злободневни теми, но продължава своя път от първия роман, който издава Иван – „Феникс“.

„Във втория роман нишките продължават, но съм се опитал така да го структурирам, че човек, който не е чел „Феникс“, да може да чете „Симаргал“ без притеснения. На фона на всички тези актуални теми, неприятности, има голяма любов в романите. Главният герой е по-скоро един неудачник по отношение на любовта, въпреки че има много жени в живота си, не успява да задържи любовта на жените в живота си или пък може би те не го задържат, нещо го кара отвътре постоянно да търси.

С първия си роман – „Феникс“, Иван Янев за първи път отваря страница към писането на художествена литература, но преди това пише научни публикации. И освен от света на литературата, Иван се вдъхновява и от спорта. През 2010 година започва да стреля с лък, въпреки че не вижда мишената. С помощта на тактилна стойка, която има опорна точка на ръката, както и със съдействието на треньора, той успява да се научи да стреля. Иван е капитан на националния отбор на България по „голбал“. Това е единственият параолимпийски спорт с отбори, който се практикува у нас и в който през 2009 г. България печели бронзов медал на Европейското първенство в Португалия. Иван практикува и друг тип спорт за незрящи – „шоудаун“, който е специализиран за хора с увреждания. А за всичките си дейности се вдъхновява от живота и казва, че никога не е късно и няма пречки пред нас, стига да мечтаем смело и да преследваме мечтите си.

„Факт е, че съм много щастлив от обстоятелството, че започнах да пиша художествена литература. В художествената литература, този свят, който го строи автора, писателя е неговия свят, до момента, до който автора достигне до читателя, аз чувствам една свобода, когато пиша било роман, или било разкази и ги построявам по начин, по който на мен ми харесват и силно се надявам и на читателите да им харесват. Родил съм се зрящ, но при детска игра, дете ме удря с прашка и след някои проблеми и в лечението, оставам напълно незрящ. При децата обаче тези неща се понасят по-лесно. Много е хубаво човек да има мечти, мечтайте и следвайте мечтите си, аз смятам, че това ни отличава и от животните - мечти, любов, емоции, никога не е късно, за каквото и да е, до последния си ден, ни е може да изживеем много смислено нашия живот. И четете, това е много важно.“

Иван Янев е завършил и магистърска степен по „Специална педагогика“ с профил „Педагогика на зрително затруднените“ в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2019 г. завършва в УНСС магистърска степен по „Публична администрация“ с профил „Държавна администрация“. В момента учи магистърска програма по творческо писане в Нов български университет. От 2006 г. работи като експерт в Министерството на образованието и науката. От 2010 г. и досега е председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“. Освен това от 2016 и досега е член на УС на Съюза на слепите в България. Публикувал е множество статии и книги в областта на историята, спорта, публицистиката и художествената литература.

Романът „Симаргал“ ще бъде представен премиерно на 12 май от 19 часа в зала „Витоша“ на хотел „Маринела“. А повече за романите, вдъхновението, и личната история на Иван, чуйте в интервюто с незрящият писател Иван Янев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23