Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семената, от които се раждаме

В края на XVIII век големи части от северноамериканските земи все още са колонии на Британската империя. По това време тя воюва с Франция в така наречената "Индианска война", прераснала в на практика седемгодишен световен конфликт за надмощие. Именно тази война слага началото на идеята за независимост на териториите, които днес познаваме под името Нова Англия. 

Британската империя снабдявала презокеанските си територии със стоки от първа необходимост, а в замяна на това изисквала немалко от тринайсетте колонии, подсигуряваща си по този начин тяхната зависимост. Сред първите личности, оспорили тази зависимост, е Бенджамин Франклин.

Освен изобретател, писател, дипломат, учен, основател на Американското философско общество, Франклин бил и запален градинар. В кратките си презокеански писма, докато е в Лондон, той съветва сина си Уилям да напусне поста си на кралски наместник на Ню Джърси и да стане фермер. Защото сред основните идеи на Франклин за американска независимост била идеята за семена и насаждения, така че колониите да могат да се изхранват сами. Не е случайно, че Франклин е сред бащите основатели на новата тогава нация, а всичко тези бащи са споделяли възгледа му, че земеделието и малките ферми са пътят към независимост. Франклин издирвал семена от ядливи растения с малката цел да даде храна, и с по-голямата – да вдъхне увереност у хората в собствените им сили и възможности, както и увереност в земята, която предстояло да опитомят.

Калин Христов

Подобна е историята, която разказваме днес. Разказвачите са Калин Христов от „Зеленият отбор на България“, двигател на „Независимата банка за семена“ и Антон Данчев, градинар, един от хората, запазващи традиционни „прави“ сортове семена в своите градини. Двамата споделят радостта и удовлетворението от засяването и отглеждането на собствени зеленчуци в полза на една по-голяма кауза – запазването на сортовото разнообразие. 

Антон Данчев

Фестивалът на семената, който се организира всяка пролет за размяна на разсади, семена и фиданки, е част от тази голяма кауза, а банката за семена – това са хората, чиито градини са пръснати из цяла България.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл:

Снимки – Зорница Гъркова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Шурупова: Законопроектът на "Възраждане" е бомба със закъснител

Какви са приликите и разликите между Закона за чуждестранните агенти в Русия, САЩ и проектозакона на ПП "Възраждане", провери и коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" руската журналистка Маргарита Шурупова . "Много ми е забавно, като слушам мнението на ПП "Възраждане", че техният проектозакон не прилича на руския. Всъщност това..

публикувано на 20.09.24 в 16:00
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

"Съвети на адвоката" с адв. Елка Пороминска

Адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията на жените-адвокати и консултант на предаването "Законът и Темида", съветва наш слушател. Към предаването е отправен следният въпрос: Как може да се установи трудов стаж, придобит преди приемането на новите разпоредби на сега действащия Кодекс за социално осигуряване, ако са изгубени..

публикувано на 20.09.24 в 12:36

Паметта за 8 септември, или как започна съветската окупация?

През тази седмица се навършиха 80 години от навлизането на Съветските войски в София, събитие, което оставя дълбока следа в българската история. През първите дни на септември 1944 г., в разгара на Втората световна война, Съветският съюз обявява война на България. На 8 септември, само ден преди преврата на 9 септември, съветските войски влизат в..

публикувано на 20.09.24 в 12:24

Розита Еленова за "Тийн Тайм": Мястото на едно тийнейджърско предаване е именно в обществената медия

Гост в студиото в ефира на предаването "Нашият ден" днес е Розита Еленова, ръководител на детска театрална школа "Димитър Еленов" , с която обсъдихме значимостта на младите таланти и възможностите, които им се предоставят. Също така говорихме и за новото радио предаване "Тийн Тайм", което направи своя дебют на 15 септември. Ето какво сподели тя:..

обновено на 20.09.24 в 12:22
Христо Терзийски

Законодателните инициативи във връзка с пътната безопасност

Пътната безопасност обхваща състоянието на пътищата, тяхната маркировка, техническата изправност на превозните средства, подготовката на водачите на МПС и тяхното поведение на пътя.  Българското общество изпитва висока чувствителност към престъпленията, породени от безразсъдно шофиране, употреба на забранени вещества, и настоява за по-строг контрол,..

публикувано на 20.09.24 в 11:14