Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аскеер 2021“ за режисьора Стоян Радев

Като затвориха театрите, любовта към театъра се увеличи

Снимка: Tеатър „Българска армия“

Фондация „Академия Аскеер“ връчи за 30-и път своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон.

В категорията „Режисура“ тази година статуетката, изработена от Георги Чапкънов, получи режисьорът Стоян Радев. Наградата му беше присъдена за спектаклите „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби в Малък градски театър „Зад канала“ и „Плач на ангел“ от Стефан Цанев в Народния театър „Иван Вазов“.

„Имаше силни спектакли през сезона, така че за мен е наистина чест в подобен контекст да съм награден.

Смятам, че добро представление се получава само когато и аз, и актьорите успеем да вложим повече от самите себе си – от това, което е важно за нас и като морален избор и позиция, и като собствено сърдечно вълнение. Не ме интересува формалната страна на професията, режисьорските решения, така да се каже. Аз винаги искам да излезе истината за текста, драматургията много ме интересува. Много разчитам на актьорите, на тяхната откровеност, на тяхната честност. И ако успеем да отключим тази енергия, тогава смятам, че представлението е станало добро.

Не смятам, че сезонът е осакатен – всеки от театрите успя да извади няколко премиери. Така че не мисля, че сезонът е поразен или ощетен значително. Просто беше по-трудно. Но аз съм много щастлив, че и при малката възможност да влезе в театъра, публиката се завръщаше. Това наистина ме трогва много. За мен е смайващо – при целия страх, от сутрин до вечер медиите говореха колко е опасно, и въпреки това хората, които обичат театър, не го изоставиха.

Като затвориха театрите в пандемията, любовта към театъра се увеличи – поне у мен, но и у много други колеги.

Моята мечта е била – като стъпвам по сцената, да има смисъл от това. Да не е просто защото така ми се иска и съм един от тези, които смятат, че онова там привилегировано място е отредено за него. Защото сцената е привилегировано място, но тази привилегия трябва да се заслужи. И аз съм имал голямо притеснение и голям трепет на младини – при положение че обичам тази работа, дали заслужавам мястото си там, дали някога ще го заслужа. И си викаш: „Хубаво де, аз искам, аз обичам, аз мога да стъпя там, ама има ли смисъл. Има ли смисъл за другите, не просто за мен. Защото само тогава това има значение“, сподели режисьорът Стоян Радев в „Артефир”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал за дизайн "Мелба" и "Мамо Джанка" – историята на Божана Славкова и Стефани Неделчева

Фестивалът "Мелба" е създаден от Студио Комплект, чиято основна работа е подпомагане развитието на българската визуална култура. "Мелба" е серия от инициативи, посветени на дизайна, развиваща се в няколко различни формата: онлайн динамичен архив за български дизайн, срещи на живо с представяния на актуални проекти от български визуални творци и..

публикувано на 28.10.24 в 08:58

Диалог между линия и нишка

Националната художествена галерия представя гостуващата изложба "Диалог между линия и нишка" – съвместен проект с Китайската художествена академия, Ханджоу. Проектът е насочен към художествените изследвания и практики на преподаватели от Училището по калиграфия и Департамента по "Нишково изкуство" при Китайската художествена академия в Ханджоу...

публикувано на 27.10.24 в 08:40

Устойчивостта като мисия в изкуството

Художникът Валентин Бакърджиев представя новия си концептуален проект "Възкресение" в Националния музей "Борис Христов" в София. Изложбата преобразува счупена керамика в символ на надежда и устойчивост. Проектът свързва богатото наследство на българската и нидерландската керамика, за да създаде нова композиция, представляваща пътя от разрушението към..

публикувано на 26.10.24 в 08:35

До Япония и обратно

В редакция "Хумор и сатира" разстоянията за нищо ги нямаме и в това можете да се уверите в неделя веднага след новините в 18 часа , когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос",  изпети от актьорите Пенчо Петров, Георги Мамалев, Коста Карагеоргиев, Александър Александров, Татяна..

публикувано на 25.10.24 в 18:00
Кристин Льоненс

Романът "По дирите на Амбър" – любов по време на антиядрено движение

Днес (25 октомври) от 19 ч. в Зала 1 на НДК в присъствието на престижно международно жури, член на което е новозеландско-белгийската писателка Кристин Льоненс, фестивалът "Синелибри" ще връчи своите отличия. Кристин Льонес е родена в Хартфорд, Канектикът. Тя има бакалавърска степен по френска  литература от Университета в Северна Каролина и..

публикувано на 25.10.24 в 16:07