Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България участва в общоевропейска инициатива за детска безопасност на пътя

Снимка: Pixabay

Статистиката за жертвите на пътя става все по-стряскаща. Осем държави от Централна и Източна Европа избраха тази дата, за да стартират обща инициатива, насочена към безопасността на децата на пътя.

В нея се включват представители на държавни органи, застрахователната индустрия, организациите за безопасност на движението по пътищата и образователни институции от Австрия, България, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Инициативата преминава под мотото „Заедно за безопасността на децата на пътя“.

Във всяка държава се планира провеждането разнообразни видове активности, които варират от обучения под формата на игра и театър до онлайн викторини и кампании в социалните мрежи.

Целта е децата да бъдат стимулирани да спазват правилата за безопасност, да се научат да разпознават и избягват опасностите на пътя и да се обърне внимание на факта, че всеки от нас има изключително важна роля в грижите и опазването на нашите деца.

Участници в инициативата от българска страна са Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (БАБДП), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционният фонд (ГФ).

Планират се редица атрактивни активности, посветени на инициативата и целящи да поставят във фокуса на общественото внимание темата за безопасността на децата на пътя.


Темата коментира в “Нашият ден“ Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

“Опитваме се да достигнем до колкото се може повече семейства и учебни заведения. Асоциацията на българските застрахователи често прави кампании за безопасност на пътя. Застрахователите винаги са подкрепяли превенцията на рисковете, които съществуват в нашия живот.

Пътната безопасност и войната по пътя са едни от най-големите проблеми в нашето общество. Проблемът е по-силно изразен в Източна Европа, отколкото в Западна по редица причини."


Причините

"По-лоша инфраструктура, по-стар автопарк, а сякаш и по-безотговорно поведение на шофьорите на пътя. До известна степен и по-занижен контрол.

Това са общи черти на нашите държави. Особено в България и в Румъния статистиката е изключително стряскаща, но това се отнася и до други наши партньори от Централна Европа като Словакия, Словения, Унгария, Хърватска, а също и Полша.

Решихме да я направим заедно в началото на учебната година, като всяка държава в своята кампания прави собствени инициативи, но сме под едно общо лого, обща шапка, включително общо рекламно филмче.

С обединението се надяваме да привлечем повече внимание. Също така обменяме добри практики и опит и се надяваме да открием това, което ще достигне най-бързо до съзнанието и най-много ще повлияе върху поведението на участниците в движението.

Ние като малка неправителствена организация не можем да направим много неща от гледна точка на финансиране и ресурс, но пък се надяваме да стигнем с иновативни подходи до участниците в движението. Тази кампания е насочена към децата и заради първия учебен ден, и заради това, че те са най-незащитени и поведението им е най-трудно предвидимо на пътя, а пък те са ни най-ценното."

/roadsafetyiq.abz.bg

Българската кампания

"Наблегнали сме на учебни помагала и подходи, които да достигнат най-лесно до най-малките участници в пътното движение."

Учебен театър за пътна безопасност

"Използваме подхода “урок спектакъл“, който вече сме тествали. Представлява една малка пиеса, която трае около 40 мин., колкото един учебен час с тематика, интересна за децата."

Онлайн тест-игра

"От 20 септември стартира онлайн тест-игра „Без грешки на пътя“, достъпен чрез сайта на АБЗ. Освен да проверят и обогатят познанията си за правилата за безопасност на движение на пътя, деца и възрастни, училища и други образователни институции ще могат да участват в томбола с награди. За целта участниците ще трябва да открият „грешките“ в 10 ситуации на пътя, представени в теста."

Чуйте повече за инициативите в кампанията от Нина Колчакова в звуковия файл.

Снимки: roadsafetyiq.abz.bg, Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56