Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж представя легендарната колекция на Морозови от френски импресионисти

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на ХХ век Иван Морозов, голям руски търговец и фабрикант, купува в Париж зимен пейзаж от Алфред Сисле. Той толкова го харесва, че се връща и купува още една негова творба. 

И така се слага началото на неговата колекция от френски импресионисти и постимпресионисти. Днес оценката ѝ е около пет милиарда долара. 

Трима са руските големи колекционери от това време – Третяков, Щукин и Морозови. Те не купуват изкуство, за да инвестират пари. Те го правят от любов към изкуството и това личи по факта, че те никога не продават. Те не следват онова, което е модерно, а следват страстта си и в някакъв смисъл са куратори на цялостния артистичен процес на времето – насърчават определени процеси и творци. Ако нещо им хареса, не се пазарят. 

Иван Морозов е известен в Париж с прякора „руснакът, който не се пазари“. Сергей Щукин и Иван Морозов купуват изкуство до 1914 година, когато заради войната руските банки спират да превеждат пари в Европа, през 1918 година колекциите им са национализирани, а през 1920 година обединени в Единен държавен музей на новото западно изкуство. След войната, лично по заповед на Сталин, този „упадъчен“ музей е закрит, а експонатите в него на случаен принцип са разделени между Пушкинския музей и Ермитажа. 

Иван и неговият брат Михаил Морозови, известни с ненадмината си колекция от авангардно френско изкуство, идентифицират блясъка на Анри Матис и Пабло Пикасо, преди художниците да се радват на международно признание. 

Парижани и гости на френската столица могат сега да се насладят на тази колекция, за която разказва в "Артефир" Елица Павлович, основател на сайта за култура „Пропаганда“. 

Чуйте звуковия файл.

Снимки – ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12