Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктида през погледа на готвачите

Излиза уникално издание „Антарктическа кухня“, посветено на кулинарните традиции на ледения континент с рецепти от 29 полярни готвачи

| обновено на 06.10.21 в 15:30
Хавиер Качо, проф. Христо Пимпирев, Иглика Трифонова (от ляво надясно)
Снимка: Добромир Матев

Макар за Антарктида да е писано много, досега никоя книга не е придавала значение на полярните готвачи и ястията, които приготвят. Излиза уникалното издание „Антарктическа кухня“, посветено на кулинарните традиции на Ледения континент с над 60 рецепти от 29 полярни готвачи. 

Главни герои в това издание са представители на 29 различни националности, езици и култури от целия свят, обединени около масата чрез храната, която приготвят за обитателите на полярните бази. Те посвещават труда си на здравето, физическия и душевен комфорт на хората, които живеят и работят в тези сурова и изолирана среда. Книгата е своеобразен кулинарен калейдоскоп на световната кухня с кулинарни предложения от всички точки на планетата. 

Историята за изследванията на Антарктида се оказва неразривно свързана с историята за кулинарните традиции на експедициите до континента. „Антарктическа кухня“ отдава почит и на най-първите експедиции до Ледения континент. Исторически преглед от края на XIX в. и началото на XX в. разкрива любопитна информация за проявения героизъм и за прехраната в зората на полярните изследвания, когато продуктите за храната са основните местни животински видове – пингвини и тюлени. Читателят може да прочете и обща информация за континента и живота там, да осъзнае трудностите и опасностите, заобикалящи хората от различни точки на света, които всяка година се отправят към Антарктида, за да разгадават и изучават нейните тайни в името на науката и човечеството.

Книгата дава ценна и любопитна информация от кухните на антарктическите мисии на България, Австралия, Аржентина, Беларус, Бразилия, Великобритания, Германия, Еквадор, Индия, Испания, Италия, Китай, Колумбия, Монголия, Нидерландия, Норвегия, Перу, Полша, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Уругвай, Финландия, Франция, Чили, Южна Корея и Япония. „Антарктическа кухня“, богато илюстрована с исторически и съвременни фотографии, добавя към разказите и рецептите на шеф-готвачите преглед на прехраната на континента още от зората на неговото изследване през т. нар. "Героична епоха".

Автори на книгата са проф. Христо Пимпирев, български учен, полярен изследовател и директор на Българския антарктически институт; Хавиер Качо, испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база „Хуан Карлос I”; и журналистът и фотограф Иглика Трифонова. 

„Отдавна имаме идеята да напишем тази книга. И тримата многократно сме пътували до Антарктида и винаги сме искали да отдадем на антарктическите готвачи почитта, която заслужават. Защото чрез своите ястия те създават усещането, че си близо до своята страна, до своето семейство, до своя дом, когато всъщност си толкова далеч от тях. Искахме да им дадем думата, искахме да ни кажат защо са решили да готвят на Антарктида.“ – споделят авторите на книгата.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Премиерата на „Антарктическа кухня“ е на 6 октомври 2021 г. (сряда) от 18,00 ч. в Аула Магна в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Двете издания на книгата – на български и на английски език – ще представят авторите проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо и Иглика Трифонова; модератор Живко Константинов. 
На събитието са поканени ръководителите на чуждестранните дипломатически мисии и културни центрове в България, представители на държавната власт и медии, членове на Българския антарктически институт, партньори на проекта.

Снимките са предоставени от Българския антарктически институт и изд. Егмонт

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Дякова

Инициативност

Елица Дякова работи в МИГ Долни Дъбник и Долна Митрополия – Местна инициативна група, която да подпомогне на място земеделските стопани и производителите в района. Местните инициативни групи разполагат с достатъчно инструменти, за да изграждат общност и да съживяват малките населени места,   с помощта и на местни инициативни хора, черпейки..

публикувано на 05.10.24 в 16:35
Амир Горен

Амир Горен: Ще запомня миризмата на кръв и омраза

Полковник Амир Горен, утвърден международен експерт по въпросите на антитероризма, ветеран от 8 войни, активно участвал в стотици бойни действия, който има 42-годишен опит в областта на отбраната и сигурността към  IDF  и е съосновател на отряда от командоси "Маглан", разказва за първи път пред слушателите на БНР, в "Мрежата", от първо лице, за..

публикувано на 04.10.24 в 16:45

Игровизация в образованието: Основен акцент на Sofia Game Night

Малко по-малко от месец ни дели от една от най-очакваните вечери за гейминг общността – голямата нощ на игрите, позната като Sofia Game Night. Това е най-голямото събитие за видеоигри, мобилни приложения и настолни образователни игри в България. За втора поредна година събитието ще включва не само изложби, но и лекционна част, в която ще се..

обновено на 04.10.24 в 14:12
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25
д-р Ани Шкодрова

Защо пациентът и терапевтът трябва да "кликнат", или за важността на доверието в терапията

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" имахме удоволствието да разговаряме с д-р Ани Шкодрова – психиатър с дългогодишен опит и съосновател на център "Емпатиум", посветен на психичното здраве и възстановяването. В интервюто тя сподели важни неща относно терапевтичния процес и значимостта на доверието между пациента и терапевта...

обновено на 04.10.24 в 12:27