Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детективи и шпиони в литературата

Снимка: pixabay

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената война – западния и комунистическия. 

„Криминалната и шпионската литература си приличат, те са литература на тайната, но има и едно фундаментално различие – в криминалната литература има триумф на справедливостта, докато в шпионските романи не е така, там, тя е политически обременена. В криминалните романи има вяра в героя, който ще реши задължително нещата, докато шпионската литература ни среща с мрачен свят, където такива надежди не са уместни.

Детективът е носител на едно много специфично нещо, той няма отношение към другия пол, той е изключен от действителността, наричат ги абсолютното рацио. Но ние никога не знаем как той стига до решението на загадката – това е и дълбоката връзка на криминалния роман с Ориента, където е началото на криминалната литература, но не и нейното развитие. 

Още за шпионската и криминалната литература и за това как се раждат теориите на конспирациите – чуйте в „Какво се случва“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал за дизайн "Мелба" и "Мамо Джанка" – историята на Божана Славкова и Стефани Неделчева

Фестивалът "Мелба" е създаден от Студио Комплект, чиято основна работа е подпомагане развитието на българската визуална култура. "Мелба" е серия от инициативи, посветени на дизайна, развиваща се в няколко различни формата: онлайн динамичен архив за български дизайн, срещи на живо с представяния на актуални проекти от български визуални творци и..

публикувано на 28.10.24 в 08:58

Диалог между линия и нишка

Националната художествена галерия представя гостуващата изложба "Диалог между линия и нишка" – съвместен проект с Китайската художествена академия, Ханджоу. Проектът е насочен към художествените изследвания и практики на преподаватели от Училището по калиграфия и Департамента по "Нишково изкуство" при Китайската художествена академия в Ханджоу...

публикувано на 27.10.24 в 08:40

Устойчивостта като мисия в изкуството

Художникът Валентин Бакърджиев представя новия си концептуален проект "Възкресение" в Националния музей "Борис Христов" в София. Изложбата преобразува счупена керамика в символ на надежда и устойчивост. Проектът свързва богатото наследство на българската и нидерландската керамика, за да създаде нова композиция, представляваща пътя от разрушението към..

публикувано на 26.10.24 в 08:35

До Япония и обратно

В редакция "Хумор и сатира" разстоянията за нищо ги нямаме и в това можете да се уверите в неделя веднага след новините в 18 часа , когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос",  изпети от актьорите Пенчо Петров, Георги Мамалев, Коста Карагеоргиев, Александър Александров, Татяна..

публикувано на 25.10.24 в 18:00
Кристин Льоненс

Романът "По дирите на Амбър" – любов по време на антиядрено движение

Днес (25 октомври) от 19 ч. в Зала 1 на НДК в присъствието на престижно международно жури, член на което е новозеландско-белгийската писателка Кристин Льоненс, фестивалът "Синелибри" ще връчи своите отличия. Кристин Льонес е родена в Хартфорд, Канектикът. Тя има бакалавърска степен по френска  литература от Университета в Северна Каролина и..

публикувано на 25.10.24 в 16:07