Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем (ли) и сами

Снимка: @Работоспособнибг

В „Аларма“ гостуват Христина Бързанова и Пламен Проданов от платформата „Работоспособни.бг“, която вече 3 години съдейства на хора с намалена трудоспособност, търсещи професионален старт или промяна в кариерата да се свържат със социално отговорни работодатели. Самата Христина след инцидент преди години получава тежко двигателно увреждане, което променя живота ѝ, но платформата „Работоспособни.бг“ ѝ дава възможност за нов професионален път.

„Работоспособни.бг“ е отличена с Годишната награда за социални иновации на Министерството на труда и социалната политика с Първата награда в категория „Социални иновации, свързани с предоставяне на социални продукти и услуги“.

Платформата победител и в категорията: „Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика“ на 10-ото издание на „Наградите на Българската асоциация по информационни технологии“ (БАИТ), връчени през февруари 2020 г.

„Работоспособни.бг“ е включена в Списъка на организациите одобрени да ползват знака „Произведено в България от хора с увреждания“, утвърден и поддържан от Агенцията на хората с увреждания и също е член на Националната федерация на работодателите на инвалиди НФРИ.

Ще ви разкажем за 14-годишния Георги Скордев от Бургас – сляпоглухото момче стана главен герой във видеото на дебютната песен на група TYR „Пътят към надеждата“.

Среща и с майката на Георги – архитект Мария Попова и с Петър Станчев, вокалист на група TYR и автор на текста на песента.

Премиерата в национален радиеофир на „Пътят към надеждата“ беше в „Аларма“ на 21 декември, а клипът беше показан за първи път по време на предаването „Българската Коледа“ на 25 декември.


14-годишният Георги играе себе си в клипа. Неговото двойно сензорно увреждане не е пречка към изграждането на силен екранен образ. Сцените, заснети по любимите на Георги места в Бургас препращат към моменти на самота, но показват и неговите приятелства, срещите с музиката и радостта в живота на сляпоглухото момче.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16

Образование и архитектура

Какво е бъдещето на архитектурата? Изчезва ли архитектурата на миналото и как мислим за нея днес? Проблемите на материалната среда около нас са и проблеми на образованието на архитекта, казват нашите събеседници: арх. Виктор Дамов, арх. Теодор Узунов, арх. Диана Манолова и арх. Дана Пейчинова от Фондация Underschool_. Те споделят: "През..

публикувано на 30.09.24 в 16:23

Кои са регистрираните религиозни общности в България?

Човекът като Божие творение е уникален, но едва ли би могъл да се възползва от този дар, ако не се познава. Човешкият живот би бил ужасен ад, ако той премине в разпра, както със себе си, така и със себеподобните си – различни, но само по вяра, раса, пол и език. Ето защо ние ще се стремим да приобщаваме другостите, за да бъдем заедно, така..

публикувано на 30.09.24 в 15:10

Серги Кузян: Нашата задача е да помагаме на въоръжените сили на Украйна

В контекста на войната на Русия в Украйна Олесия Хориаринова, съосновател на Украинския център за сигурност и сътрудничество, и Серги Кузян, негов председате, споделят в "Мрежата" украинския опит за начините на ненасилствена мобилизация, подготовката на цивилните граждани за евентуална агресия от страна на чужда държава, а също и как всеки гражданин..

публикувано на 30.09.24 в 12:27
Проф. Адил Наджам

Проф. Адил Наджам: Живеем в свят, който се определя от разделението на хората

За разделението на хората и силата на преговорите или как обществените медии дават пространство на обществото да говори със себе си – разговор в "Нашият ден" с проф. Адил Наджам , глобален президент на WWF International, почетен декан и преподавател по международни отношения в Бостънския университет, САЩ. Проф. Наджам гостува в България по..

публикувано на 30.09.24 в 10:18