Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тартюф” на Благоевградския театър гостува за първи път в София

Снимка: @blagoevgradtheater

Благоевградският драматичен театър „Никола Вапцаров” представя за първи път в София един от новите си спектакли „Тартюф”. Постановката по прочутата комедия на Жан-Батист Молиер е дело на младия режисьор Дамян Тенев, възпитаник на проф. Красимир Спасов в Театралната академия.

Премиерата на „Тартюф” трябваше да се състои през март 2020 година, но беше отложена броени дни преди насрочената дата – заради въведената тогава карантина във връзка с началото на епидемията. Така първата среща на „Тартюф” с публиката закъсня с половин година, но екипът не прекъсна подготовката на спектакъла дори в най-трудното за театрите време.


„Разбира се, не е приятно, но, слава Богу, ние успяхме да осъществим представлението. А това забавяне във времето, заедно с минусите, които носи, може би донесе и плюс с това, че самият текст успя още повече да улегне в артистите и те по още по-добър начин да се справят с него”, връща се в спомените Дамян Тенев.

Хумор. Клоунада. Гротеска. Впечатляваща актьорска игра. Съвременна визия. Спектакълът на режисьора Дамян Тенев представя класическата комедия в съвършено нов прочит, който ще ви поведе през лабиринт от криви огледала, в които се оглеждат пороците на нашето време, обещават създателите на спектакъла.

„Стигнахме до идеята за този спектакъл по „Тартюф“, може би наистина най-известната комедия в световната драматургия, точно поради тази причина, че искаме да се насочим към класически текстове, да ги разглеждаме през нов театрален прочит, през нови театрални средства, съвременни. Такива, които кореспондират със съвременния зрител", каза по повод премиерата директорът на Благоевградския театър Маргарита Мачева.


В представлението участват актьорите Нено Койнарски (в ролята на Тартюф), Кънчо Кънев, Ния Кръстева, Мариана Бонева, Гергана Цакова, Аладин Алиибрахим, Теодор Куков, Мартин Лазаревски, Нина Болгар, Андраш Кончалиев.

Сценографията и костюмите са на Радостина Тодорова, музика – Георги Георгиев.

Представлението гостува на 25 януари на Голямата сцена на Сатиричния театър „Алеко Константинов”.


Снимки: ФС на ДТ „Никола Вапцаров” - Благоевград


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23