Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Младен Пенчев, психиатър:

Лошото идва, когато правилата се тълкуват машинално и безпрекословно

Снимка: Ани Петрова

“Лошото е друго, когато правилата на дадена институция не предвиждат в достатъчна степен морално-етичните норми и се тълкуват машинално и безпрекословно. Те отново са гъвкави в голяма степен има и преценка кога нещо е по-приоритетно“, каза в “Нашият ден“ д-р Младен Пенчев, психиатър в Клиниката по психиатрия в Александровска болница във връзка със случая във Враца, при който жена почина на прага на Спешното отделение, забавена заради дейността по регистрацията на пациента:

“Всяко едно общество се ръководи от някакви правила. Прието е законовите норми да са с най-голяма тежест и значение, другите правила, от които се ръководим, когато сме на работното си място или сме в ролята си на членове на обществото, са правилата на определени институции, учреждения, болници. Вторите са след законовите норми по тежест.

Има обаче и морално-етични норми, които са от значение за всеки едни от нас, когато трябва да вземе решение за себе си какво да направи в дадена ситуация.

Тези норми според мен трябва да са на най-високото място, когато съобразяваме поведението си. Те се базират на обичта към ближния, на това да отстояваш себе си, без да причиняваш зло на околните и ако можеш, когато човек е в беда, да помогнеш.“

Ролята на възпитанието

“Морално-етичните норми не са заложени по рождение, те стават част от нашата личностна структура по време на развитието и възпитанието.

Не мисля, че тези норми липсват генерално, но те са различно вложени по време на възпитанието и на развитието във всяка една личност. За едни те са много важни и разбираеми и са част от цялостното поведение, за други не са толкова определящи.“

Обществото

“Обществото в момента е много сериозно изчерпано заради пандемията и смъртността от коронавирус. Лекарите също са много изнервени и изчерпани. Това е напълно разбираемо, изчерпани са и пациентите и техните близки.

Постоянно получаваме негативни и неприятни сигнали, които допринасят за цялостната ни нагласа и на включването на инстинктите ни за самосъхранение, които понякога са в противоречие на това да дадеш помощ на ближния.“

Профилактика

“Трябва интензивно да пропагандираме психична хигиена, хигиена на труда и профилактика чрез дейности, които ни помагат да релаксираме след натоварванията, които се струпват по време на ежедневието ни.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимка: superdoc.bg/lekar,


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11