Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската стрийт фотография в италианското "Eyeshot"

Любомир Скумов, Untitled 5 - London 2019

Седемнайсет фотографи с нетипичен поглед към ежедневието представят българската стрийт сцена в новия брой на италианското списание „Eyeshot“ – едно от най-престижните издания за фотография в света.

Стефан Колев, Fish tank in a restaurant-VARNA-2022
Редакторът на списанието, което е част от едноименното издателство за фотокниги, Марко Саварезе е привлечен от българската улична и документална фотография и начина, по който фотографите ни запечатват времето, в което живеят. С помощта на Свилен Начев той се спира на някои от най-ярките представители на т.нар. нова вълна в българската стрийт фотография. Автори, част от които са познати не само като фотографи, но и като режисьори, оператори и фотожурналисти, популярни имена от фотографската сцена през последните години, но и някои непознати млади фотографи, а именно – Михаела Аройо, Денис Бучел, Ясен Велчев, Павел Г. Веснаков, Александър Димитров, Мартин Илиев, Стефан Колев, Венцислав Лалев, Стоян Николаев, Валерий Пощаров, Любомир Скумов и Пенко Скумов, Александър Станишев, Десислава Станчева, Денислав Стойчев, Владимир Яворов и самият Свилен Начев.

Валери Пощаров, Vana (Momchilovtsi, Bulgaria, 2008)
В новия концептуален брой на международното фотоиздание, който излиза в лимитиран тираж на днешния 15 април, най-силно се откроява безпределната чувствителност към света около нас, която притежават включените в него фотографи.

„Стрийт фотографията има това очарование да внася значимост на иначе незабележими и незначителни неща. Всеки от авторите успява да обърне своята чувствителност към един свят, който може би дори не срещаме в ежедневието си, въпреки че именно за него говорим“, казва Валерий Пощаров. Той участва в броя на „Eyeshot“ с фрагменти от дългогодишния си проект „Последният човек на Родопите“, който уж показва образа на планинския човек, а всъщност рисува символиката на живота и смъртта.

Свилен Начев, Untitled, Sofia, Bulgaria, 2021
Според него именно възможността да останат вдъхновени към живота и към онези ценности, които тепърва трябва да бъдат откривани, е това, което обединява представените в списанието фотографи. А откриването се случва само ако успееш да запазиш „детската си чувствителност към незнанието“.

Специфичното във фотографиите, побрани в новия брой на италианското фотоиздание, е и освободеността от контекста на една конкретна тема и навлизането надълбоко в концептуалното.

Владимир Яворов, UNTITLED-THEHAGUE-2020
Животът, като нещо фундаментално, е най-вдъхновяващото място и фотографът трябва да бъде там, да изживее сцената. Дефакто всеки кадър е част от нас и може би това е един фотодневник на нашия живот“, допълва Свилен Начев.

Двамата с Валерий Пощаров ще участват на започващата днес Международна конференция за фотография в Поморие. Тя ще продължи до 17 април и ще включва различни панели и разговори, посветени на фотосвета. В нейните рамки Свилен Начев (заедно с Пенко Скумов) ще разкаже за обикновения живот в кадър, а Валерий Пощаров – за бъдещето на фотографията, което се развива в естественото продължение на един кадър – фотокнигата.

Ясен Велчев, UNTITLED-ITSUKUSHIMA-2019
А повече за посветения на България брой на „Eyeshot“ чуйте в звуковия файл.

Снимките са предоставени от фотографите



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54