Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на операта "Ариадна на Наксос" в Софийската опера

На 29 и 30 април са премиерните представления на операта "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус. Спектакълът се посвещава на 80-годишнината на голямата оперна певица Анна Томова-Синтова. Госпожа Синтова работи с изпълнителите преди година и е непрекъснато в контакт с тях, а на пресконференцията във видеовръзка пожела на всички успех. Анна Томова-Синтова е сред всепризнатите интерпретатори на оперите на Щраус, а записите ѝ са сред най-предпочитаните от оперните ценители. Самата певица изнесе великолепен концерт с арии от опери на Щраус под диригентството на Йохан Арнел през 1996 г., с който беше открит Международният конкурс за млади оперни певци, на който тя беше председател на журито. През 2000 тя изпълни и партията на Саломе в концертното изпълнение на едноименната опера.

След "Кавалерът на розата", „Саломе“ и „Електра“ това е четвъртото заглавие на Щраус, което се представя на софийската публика.


За постановката са ангажирани известни имена. Това са диригентът Евън-Алексис Крист, който представи и "Електра". Режисьор е Вера Немирова, която се завръща в София след "Момичето от Златния запад" на Пучини и "Любовен еликсир" на Доницети. Сценограф ще бъде Йенс Килиан, с когото Вера Немирова представи в Стара Загора "Африканката" на Майербер. Костюмите са на Павлина Ойстерхус, която е автор на костюмите на цяла поредица от спектаклите за деца. Хореографията ще създаде Александър Александров, директор на балетната трупа на операта.

Дългоочакваната постановка, която беше отложена заради пандемията от ноември миналата година, носи на певците много вълнение. Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Габриела Георгиева, Станислава Момекова, Диана Иванова, Лилия Кехайова, Мариана Цветкова, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Атанас Младенов, Веселин Михайлов, са само малка част от трупата, която ще пресъздаде богатата палитра от образи, вплетени от Рихард Щраус и Хуго фон Хофманстал в срещата на "комедия дел арте" и "опера серия".

Световната премиера е била на 25 октомври 1912 г., като диригент е бил сам авторът, а първата изпълнителка на Ариадна е била прочутата Мария Йерица.

В звуковия файл чуйте какво споделиха Вера Немирова и някои от солистите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Софийски музикални седмици" – фестивал с дълга история и бъдеще

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" е най-старият културен форум у нас, който не е прекъсвал своите издания през 55-годишната си история, въпреки многобройните трудности и сътресения. Фестивалът се радва на хиляди съмишленици и ценители на класическата музика от цял свят, които следят с интерес концертите и събитията през годините...

публикувано на 04.07.24 в 09:25

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40