Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бащата" открива Международния театрален фестивал "Варненско лято"

Най-мащабното международно театрално събитие в България се открива за 30-и път във Варна. Представлението "Бащата" открива тази вечер Международния театрален фестивал "Варненско лято". Повече разказва актьорът Юлиан Вергов, който е в ролята на Пиер в "Бащата":

"Представлението е посветено на изключителния български актьор Стойне Добрев, бащата на режисьорката Диана Добрева. Въпросът тук е как да се справим с това, което всекиго може да сполети. Много е важно да осъзнаем, че това и на нас може да ни се случи, и хубаво и лошо, и когато го осъзнаем, ще действаме по друг начин спрямо околните. Пред Пиер е въпросът как да запазиш себе си, любовта. Много е трудно в такива моменти.“

Актьорът Юлиан Вергов е носител тази година на наградата "Аскеер“ за поддържаща мъжка роля за ролята му на Иван Вазов в представлението "Народът на Вазов“, което се играе на сцената на Народния театър. Представлението получи и "Аскеер" за драматургия в лицето на Александър Секулов:

"За мен тази награда е много специална, защото я получавам в една и съща вечер с моя най-голям учител – професор Цветана Манева, което е голямо признание и за мен, и за нея. Няма нищо по-хубаво от това – колеги да ти дадат награда, затова съм благодарен на колегите от Театър "Българска армия“. Предизвикателство е да изиграя Иван Вазов, защото той е Патриархът на българската литература, всеки българин си представя Вазов по някакъв начин, ние искахме да представим един друг образ, който не е познат, надявам се, че успяхме. "Де е България“ не е въпрос на географско понятие наистина, както казва драматургът Александър Секулов, защото този въпрос обхваща много широк периметър от историята на българския народ.“

Другото представление, в което ще участва Юлиан Вергов в рамките на фестивала "Варненско лято“, е "Кафе с претенция“, една комедия, която ни пренася в София през 1966 г. Героят на Вергов е 43-годишният Милчо, началник на рекламно бюро. Това е една пиеса, която всъщност е забранена и свалена за времето си, когато е написана от Георги Марков, но изключително актуална и днес, казва Вергов:

"Оригиналното заглавие е било "Котараците“, това са двама "коцкари“, които мислят, че могат да покорят всяко женско сърце, но катастрофират. Осмива парвенющината, която е изключително актуална днес. Пиеса на Георги Марков, от малкото му пиеси, които са комедия. И след този спектакъл съм чувал едни от най-хубавите реакции от публиката – "Искам още, искам още…"

Чуйте разговора от звуковия файл.

Международен театрален фестивал "Варненско лято" е част от общата фестивална рамка във Варна, която включва и други събития с дългогодишни традиции: музикален фестивал от 1926 г., балетен конкурс от 1964 г., джаз и фолклорен фестивали от 1992 г. Основен организатор на фестивала е Фондация "Via Fest“ в постоянно партньорство с Министерството на културата, Община Варна, Българска асоциация за театър. Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др.

Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини в лицето на Драматичен театър – Варна и Държавен куклен театър – Варна са привлечени и Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия – Варна, Археологически музей – Варна, галерия "Графит“ и др. Фестивалът все повече изгражда партньорства и взаимодействие с различни местни, национални и международни организации, в сътрудничество с които реализира конферентни срещи, образователни модули и копродукции.

Международният фестивал "Варненско лято" е носител на лейбъла "Европейски фестивал” – европейски сертификат за качество, част от платформата "Европа за фестивалите – фестивалите за Европа”, инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла "забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата. 

Снимки – viafest.org, Народен театър "Иван Вазов"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54