Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоковци в рисунките на Васил Чакъров - Чак

В Художествената галерия "Проф. Васил Захариев" - Самоков се откри изложбата "Самоковци в рисунките на Васил Чакъров - Чак". Тази експозиция е особено ценна за жителите на града – те пазят в сърцата си памет за художника, а той ги е обезсмъртил в своите рисунки.

Калейдоскоп от образи, съхранени във виртуозни драски с усмивка и обич... Така определя творчеството на своя знаменит баща Домника Чакърова - Даскалова.

Васил Чакъров - Чак не е от най-шумните имена, но той е голям майстор на акварела, маслената техника, рисунката и шаржа. Оглеждайки голямото наследство, което е завещал, доц. Ружа Маринска предлага един дългосрочен проект и оттогава всяка година до 2024 г., когато се навършват 90 години от рождението му, се планират по две-три изложби на различни места с различни техники и различна тематика. Васил Чакъров е работил много – просто е невероятно как е съвместявал учителската си практика с това голямо творчество.

Доц. Ружа Маринска, дългогодишен изследовател на живота и творчеството на Васил Чакъров, разказва в "Артефир":

"През есента в Дома на хумора в Габрово ще бъде показана голяма изложба "Васил Чакъров – шаржове, карикатури и колажи". А тази изложба, от една страна, е част от дългогодишен проект за представяне на творчеството на Васил Чакъров. Докато я подготвях и преглеждах огромния материал, натрупан в папките и кашоните на художника, видях, че има една част, свързана с неговото дълго житие-битие в Самоков. Макар и роден в кюстендилското село Багренци, Чакъров е прекарал целия си живот в Самоков. И е естествено той да рисува самоковци – да рисува колегите си учители, художници, поети и културни дейци от града. Да рисува учениците си... 

Експозицията е любопитна, защото рисунките и шаржовете са много качествени – на нивото на всичко, което Чакъров ни е завещал. Независимо от това, че героите са местни. 

Всички образи са видени от художника живо, остро и характерно – в различни техники. Любопитно е, че тази изложба по своеобразен начин е интерактивна, защото някогашните деца днес вече са хора на възраст и те се разпознават в рисунките на някогашния свой учител. Той е имал голям авторитет не само в Самоков, но и между колегите и учителите си из цялата страна. 

Това е на нивото на Васил Чакъров – една качествена и висока изложба, а от друга страна – тя е приятна, любопитна и забавна. Разкрива една друга страница от творчеството му. По времето, когато рисува тези шаржове, Чакъров вече се е наложил като майстор на акварела и на други техники. Но това е било някаква негова вътрешна потребност. И ето, че е налице един материал – любопитен и интересен – който заслужава внимание и на по-широката публика."

Експозицията остава в Художествената галерия "Проф. Васил Захариев" - Самоков до 30 юни 2022 г.

Чуйте повече от звуковия файл.

Васил Чакъров е роден е през 1934 г. в кюстендилското село Багренци, но почти целият му професионален и творчески път преминава в Самоков. Продължител на мисията на самоковските зографи, призвани да пресътворяват света в образ и багра. 

Васил Чакъров - Чак организира самостоятелни изложби в Кюстендил, в София, в Самоков. Участва в множество окръжни и общи експозиции в Съветския съюз, Полша, Унгария, Чехословакия, Дания. 

Носител е на Националната награда за живопис "Захарий Зограф“, 2008 (съвместно с Магда Абазова). 

Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Кюстендил, Самоков, Благоевград, Сливен, Добрич, Балчик, Дома на хумора в Габрово, Министерството на образованието и науката, учреждения и частни лица. Творби на художника има и в Германия, Франция, Италия, Гърция, Израел, Мексико, САЩ и др.

Снимки – ХГ "Проф. Васил Захариев" – Самоков

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Вазов

Сопот чества 174 години от рождението на Иван Вазов

Честванията на 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов продължават в Сопот. На рождената дата на писателя (9 юли) ще бъде връчена Националната Вазова награда за литература , учредена през 1970 година. Тазгодишният лауреат е Здравка Евтимова . Повече за празничната програма в "Нашият ден" разказва Станислав..

публикувано на 08.07.24 в 09:19

Хунгарикуми – уникално от Унгария

На 1 юли Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз. По този повод в понеделник (8 юли) от 14 ч. в градинката на Кристал ще бъде открита изложбата "Хунгарикуми – уникално от Унгария" .  Повече за проекта в "Артефир" разказва директорът на Унгарския културен институт "Лист" Сандра Мишкеди . Хунгарикуми е събирателно понятие,..

публикувано на 08.07.24 в 08:45
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28