Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Изкуство на открито" за пореден път се провежда в Родопите

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Между 9 и 18 юли 2022, за четвърта поредна година, сдружение "Открити пространства" организира фестивал "Изкуство на открито" - игри и представления за малки и големи в родопското село Добралък, община Куклен.

Тази година събитията са насочени както към широката публика, така и към младежи между 18 и 35 години, особено от общините Куклен и Асеновград, които ще имат възможност да се включат в две творчески ателиета - за форум театър и сетивен театър - лабиринт, и да представят пред публика резултатите.


Режисьорът и изпълнител Милена Станойевич ще осъществи интерактивния пърформънс "Необикновено по-близо", а най-малките ще могат да се радват на героите от кукленото представление "Островът на изненадите", втора част от трилогията "Приключения с кораб" по текстове на Туве Янсон, и последващото го творческо ателие, подготвено специално за тях.

“Различното тази година е, че искаме да насочим нашите методи към изкуство на открито, към младежи и то предимно от региона. Ще има игри за деца и музикални вечери. “, казва в “Нашият ден“ Десислава Стоянова.

Как се кандидатства за участие в инициативата – чуйте в звуковия файл.

"Изкуство на открито" се реализира в партньорство с община Куклен и с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06
Саковата къща в

Етнографски музей "Етър" на 60 години

Етнографският музей "Етър" става на 60 години. За историята на музея и празненствата по повод годишнината – разговор в "Нашият ден" с уредника  Румяна Денчева . "Етърът“ е създаден през 1964 година като етнографски парк-музей и вече 60 години ни пренася в света на възрожденските българи. Освен музей "Етърът" е и център за проучване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:32

Три родолюбиви похода в кулминационния ден на Шипченските чествания

За участието на Ротари клуб - Габрово във възстановяването на честванията на Шипченската епопея и походите, които организира клуба по време на честванията, разказва в "Нашият ден" Пламен Иларионов – секретар на Ротари клуб - Габрово. В кулминационния ден на тържествата (24 август) Ротари клуб организира три туристически похода , чиято крайна..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

Националното честване на Шипченската епопея ще се състои на 24 август

За началото на честванията на Шипченската епопея в "Нашият ден" разговаряме с Мариян Костадинов – бивш областен управител на Габрово, възстановил честванията. Костадинов споделя, че идеята за завръщането към празника е възникнала у него и колегите му в областната администрация спонтанно. "Битката на Шипка е една епична част от..

публикувано на 23.08.24 в 08:56

Доста отговори

В редакция "Хумор и сатира" винаги сме готови да отговорим на въпроси, които другите избягват. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим следните наши версии: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" по стихове на Валери Петров, който ни напусна преди 10 години. - "Истинските новини" – как да..

публикувано на 22.08.24 в 17:30