Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Снимка: Rawpixel

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза. През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието. Тийнейджърите се нуждаят минимум от 7-8 часа сън. Колкото повече остаряваме, толкова повече необходимостта от сън намалява.

"Нощният сън е незаменим, тогава настъпват специфичните промени в мозъка, натрупват се хормоните, които следва да бъдат натрупани по време на сън, които са абсолютно незаменими. Нуждата от сън е физиологично важна за нашия мозък и неговото правилно функциониране“, споделя д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите на съня в "За здравето“. 

В днешното общество се наблюдава една постоянно увеличаваща се тенденция за намаляването на съня и влошаването на качеството му. Добрият сън е в основата на всичко, емоционално здраве, физическо здраве, професионален успех и бистър ум.

"Когато имаме нарушения на дневния си живот от недоспиване, това вече е диагноза. Всяко едно изследване на съня е неврологична методология. Има стандартизирани скали за измерване на сънното нарушение и доколко то тежи на дневния живот", допълва д-р Нейков. 

Пост Covid-19 синдромът има директно вреда върху нервната система. Около една пета от усложненията от коронавирус са свързани с периферна или централна нервна система. Системно нарушенията на съня са налице поради допълнителните чисто телесни изживявания, поради самия задух, поради мускулните болки, които причинява.

Едно от най-важните неща, които се препоръчват, е човек да си ляга и става по едно и също време. Това е един от първите принципи на хигиената на съня. Необходимо е физическо и умствено натоварване, както и разнообразно хранене.

Съвременните технологии  увреждат съня. Монитори с течни кристали ни гледат навсякъде, синята светлина, която излъчват, ни събужда, води до нарушение на съня. Всеки е с телефон, с таблет, с дисплей на колата си.

"Безсънието започва да тежи много бързо психологически. Особено ако сме в състояние, което го е предизвикало. Казва се, че миналият век е бил депресията, сега сме във века на тревожността. Когато си тревожен и реактивен, не ти трябва още едно нещо, на което да обръщаш внимание, което допълнително да те напряга“, казва д-р Нейков. 

Чуйте повече за ползите и спецификите на пълноценния сън от интервюто на д-р Нейко Нейков в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кръстът между вярата, надеждата и любовта

На 14 септември Църквата отбеляза Въздвижението на честния и животворящ кръст Господен. Преди Христос кръстът е символ на безчестие и позорна смърт. Със страданията и изкупителната Си жертва Спасителят освещава кръста. След Неговата смърт кръстът вече е символ на жертвена любов и победа над злото. А на 17 септември се отбелязва денят на св. Вяра,..

публикувано на 15.09.24 в 09:30

Млади зеленчуци

Деница и Радослав Гетови живеят в Долни Дъбник и имат малко производство на зеленчуци. За семейството и двете им деца работата в градината е начин да постигнат баланс. Учат се на всичко за земеделието в движение и са щастливи от изборите и възможностите, които земята им предоставя. Децата им се учат на това откъде идва храната, сеят семенца и..

публикувано на 14.09.24 в 13:20
Н. Пр. Йоси Леви Сфари и Михайлина Павлова

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Голямото предизвикателство е да направим разграничението между добро и зло

" Студентите и учениците трябва да знаят, да учат, да бъдат добри човешки същества. Да допринесат за общността и да се защитят от омразата, от дезинформацията, която се разпространява по целия свят. Когато ние започвахме да учим преди години, беше доста различно спрямо днешния ден. Предизвикателствата, пред които са изправени нашите деца, са много..

публикувано на 13.09.24 в 17:50

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25