Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Касимова-Моасе: "Монолози" или разговори със самия себе си

Снимка: @ApolloniaFestival

В рамките на Аполония 2022 г. на 30 август 2022 г. в 18.00 ч. в двора на Художествената галерия в Созопол авторката на книгата "Монолози" Мария Касимова-Моасе ще се срещне с читатели. Нейният сборник с разкази дава глас на различни хора и характери – тийнейджъри, самотници, хора, изпаднали от обществения поглед и станали прозрачни за другите.

"Монологът не е точно жанр, но да кажем в тази форма. Защото, когато си автор на такъв монолог, ти всъщност си само проводник и това, което трябва да направиш, е да усетиш езика, средата, начина на изразяване и на усещане на другата страна и да се опиташ най-адекватно да го предадеш“, споделя Мария Касимова-Моасе.

Историите сами избират чрез кого да се разкажат. Понякога споделяме най-съкровеното на непознати. "Най-често това е провокирано от средата. Някакъв джоб в нашия живот. От някакъв процеп, в който изглежда, че няма какво да направиш, и просто говориш. Понякога тези монолози всъщност са разговори със самия себе си“, допълва авторката.

Умението да слушаш, трябва да се отглежда. Особено в работата на журналиста, а именно в това поприще през годините пребивава и Мария Касимова-Моасе.

Ето какво разказва тя в "Артефир": "Журналистът не може да промени определена ситуация. Но той може да чуе, да предаде разказа така, че другата ответна страна, от която зависи нещо, да се задейства“.

Някак не искаме да чуваме, а в същото време сякаш сме създадени да бъдем слушатели и забравяме, че понякога другият всъщност това сме ние. Ако човек чете книгата "Монолози“, в даден момент осъзнава, че е бил някъде там. 

"Затова в живота търсим още един човек, с когото да живеем и да ни е близък. Имаме ден и нощ, слънце и луна, имаме небе и земя. Всички тези двойки, те неслучайно са ни дадени, за да разберем, че не сме сами“, допълва Мария Касимова-Моасе.

Думите понякога са провокаторът, който подтиква емоциите вътре в нас – и най-вече мисълта ни – да започнат да говорят.

"Хората преживяват величествени неща. Има толкова много герои между нас. Хора, които не знаем с какво са се сблъскали и как са минали през него“, твърди писателката.

Целия разговор с Мария Касимова-Моасе можете да чуете в звуковия файл.

* Мария Касимова-Моасе е журналист и писател, автор на книгите "Близки срещи със смесени чувства", "Балканска рапсодия" и "Записки от Шато Лакрот". Участва със свои текстове в редица сборници, сред които "Бащите не си отиват", "България за напреднали", "Моята булчинска рокля" и "Българите в чужбина – толкова близо, толкова далече". 

Снимки – Аполония и изд. Колибри
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Педро Алмодовар с престижната награда

81-ви Филмов фестивал във Венеция

Филмът на испанския режисьор Педро Алмодовар "Съседната стая" спечели престижната награда "Златен лъв" на 81-вия филмов фестивал във Венеция. Първият англоезичен филм на Алмодовар му носи първата голяма победа на кинофестивала, въпреки дългата му кариера в киното. През 2019 г. режисьорът беше отличен с награда за цялостно творчество...

публикувано на 13.09.24 в 17:48

Бяхме в Хасково!

В редакция "Хумор и сатира" обичаме да пътуваме, особено когато ни дават награди, но за това след малко. Тази неделя от 19 часа в "Голямата къща на смешните хора" можете да чуете документален запис от гостуването ни на фестивала "Хасковски Каунь", организиран от "Ъкъдемия Каунь" и община Хасково. Тазгодишното издание на фестивала, който е част от..

публикувано на 13.09.24 в 16:30

Абстрактен експресионизъм и сюрреализъм в изложбата на Петър Георгиев-Рей

"Преодоляване" е името на изложбата на Петър Георгиев-Рей. Тя е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното и творческото пространство. Художникът е откритие на куратора в музея в Бостън Кенуърт Мъфет, който определя неговото творчество като постмодернизъм, вдъхновен от Джаксън Полък и от биоморфния сюрреализъм на Масон,..

публикувано на 13.09.24 в 16:22

Фотокнигата Carpe Diem: Епизоди от живота на Вечния град

Фотокнигата Carpe Diem, която ще бъде представена на 25 септември от 19 ч. в Дома на архитекта – София , представя епизоди от живота на Рим. За любовта към Вечния град, рисуването със светлина и работата по книгата в "Нашият ден" разказва фотографката Л еда Паташев а . 120-те фотографии от улиците на Рим не представят обичайните..

публикувано на 13.09.24 в 09:31
Емил Янев и Душко Добрев

Душко Добрев: Успях да се кача в "Трамвай желание"

В епизод 555 "Трамвай по желание" представя на своята публика разноликият театрал Душко Добрев. Сухата справка показва, че Добрев е завършил театрална режисура в класа на проф. Христо Христов и Апостол Карамитев през 1973г. – последният випуск на незабравимия Чочо. После творческите пътеки го отвеждат в театрите на Шумен, Разград, Търговище,..

публикувано на 13.09.24 в 09:10