Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знание и съвремие

Снимка: Pixabay

Поредното издание на предаването „Гласът на времеto“ темата е „Знание“. В дискусия заедно с водещия Радослав Чичев участие вземат имунологът д-р Никола Кереков, който е и част от екипа на платформата „Рацио“ и философът доцент Марина Бакалова – която ръководи секция „Знание и реалност“ към БАН. В студиото е и редакторът на предаването Александър Христов.

Разговорът започва от самото начало на времето, на човешкото време, и от това как именно знанието – способността да се филтрата, използва и запазва във времето информацията за околния свят – се превръща в най-важната предпоставка за появата и развитието на човешката цивилизация. В по-късен етап, когато се поява и стремежът за по-добро осмисляне на реалността, идват и дефинициите на знанието – една от първите, според доц. Бакалова, е тази на Платон: знанието е истинно и обосновано убеждение, за което имаме добро основание.

От тези предпостави разговорът постепенно поема към настоящето, за да премине през темите за важността на научния консенсус, типовете знание, начини, по които стигаме до тях, и връзката между знание и реалност. Как съвременните технологии и политики влияят върху начините, по които оперираме с информацията. Не на последно място дискусията засяга и опасностите от невярната информация, която често ни се представя като знание, и авторитете като механизъм за противопоставяне на тази тенденция. 

Разговора слушайте в звуковия файл.

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлияна Антонова-Мурата

Юлиана Антонова – Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлиана Антонова – Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16

Образование и архитектура

Какво е бъдещето на архитектурата? Изчезва ли архитектурата на миналото и как мислим за нея днес? Проблемите на материалната среда около нас са и проблеми на образованието на архитекта, казват нашите събеседници: арх. Виктор Дамов, арх. Теодор Узунов, арх. Диана Манолова и арх. Дана Пейчинова от Фондация Underschool_. Те споделят: "През..

публикувано на 30.09.24 в 16:23

Кои са регистрираните религиозни общности в България?

Човекът като Божие творение е уникален, но едва ли би могъл да се възползва от този дар, ако не се познава. Човешкият живот би бил ужасен ад, ако той премине в разпра, както със себе си, така и със себеподобните си – различни, но само по вяра, раса, пол и език. Ето защо ние ще се стремим да приобщаваме другостите, за да бъдем заедно, така..

публикувано на 30.09.24 в 15:10