Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Т" като Трън, като Тетевен, като Троян…

Връщаме се отново към празниците на Трънското ЛРС "Руй", където, освен че присъствахме на тържествата по случай 130-ата му годишнина, станахме свидетели и на освещаването на репликата на знамето-реликва на ловците от 1892 г. Насладихме се и на една изложба от ловни трофеи на колегите – нещо, което не се среща всеки ден и навсякъде. Чухме отново Иван Искренов, а към разговора добавихме Ботьо Гюров и Людмила Гюрова – една от 17-те жени в огромното сдружение, в което членуват цели 980 ловци!

На празнична вълна продължихме и в Тетевен, където хората от местното сдружение на ловците и риболовците, заедно с приятели и симпатизанти, също празнуваха здравата – там пък век и четвърт от основаването на ловното дружество. За годишнината и празника си говорихме с Председателят Иван Георгиев.

А след това прескочихме до още едно гостоприемно място – Троян. Град, особено прославен в ловно-рибарските среди, но тук се спряхме не само на 125-ата годишнината на Сдружението и ловните постижения, но обърнахме внимание и на един не по-малко значим празник – този на синята слива. Водач из лабиринтите на ловните и течни културни забележителности на Троян ни беше председателят на ЛРС Минко Акимов.

Снимки – Асен Масларски

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Есенните води на България: Опасностите пред водното ни богатство

След сухото и безводно лято, което преживяхме, насочваме внимание към есенните води на България. Гост в "Нашият ден" е Димитър Куманов от сдружение "Балканка", за да говори за замърсяването и другите опасности пред водното ни богатство . Изминалото горещо лято е предизвикало най-тежката водна криза, която Куманов е наблюдавал като експерт...

публикувано на 18.09.24 в 09:20

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03